8 mar. 2017

Cum aleg plita pe gaz in 2017

Cum aleg plita pe gaz | Materialul din care este realizata plita

Primul criteriu de alegere a plitei pe gaz este dat de material. Aici avem de ales intre trei tipuri de materiale. Primul si cel mai des intalnit este inoxul, al doilea sticla (in general in composit cu alte materiale) si nu in ultimul rand tabla emailata (acelasi material pe care-l intalnim spre exemplu in cazul aragazurilor). In ultimii ani, dar mai ales in 2016 s-a putut observa o tendinta din partea designerilor de bucatarie si de produse de bucatarie in a evita inoxul pe motiv ca este un material prea rece si demodat. Acum, in 2017 trebuie sa tinem cont atat de dezavantajele inoxului, dar si de avantaje. Principalele dezavantaje ale inoxului, sunt, pe de o parte date de faptul ca este intr-adevar un material rece si pe de alta parte se amprenteaza destul de repede, ceea ce-l face mai greu de intretinut. Sa ne uitam insa si la avantaje: primul avantaj este dat de faptul ca este un material igienic, antiseptic, un lucru important in bucatarie; in al doilea rand este foarte rezistent la uzura mecanica si se recomanda in primul rand in bucatariile in care se gateste intensiv.

cum aleg plita incorporabila
In ceea ce privesc plitele incorporabile pe sticla, avem ca avantaj liniile in general moderne de design, faptul ca se curata usor, iar ca dezavantaje faptul ca nu exista o cuva de retinere a lichidelor, asa cum intalnim in cazul plitelor pe inox sau a celor din tabla emailata, ceea ce inseamna ca in cazul in care mancarea da "pe-afara" lichidul se scurge de pe plita pe blat si de pe blat jos. Al doilea posibil dezavantaj este dat de faptul ca in marea majoritate a plitelor, gratarele nu sunt foarte bine fixate de suprafata plitelor. Exista insa si exceptii, pe care le puteti gasi la noi pe blog spre exemplu, in articolul Cea mai buna plita pe gaz in 2017 -TOP 10 in functie de pret.

In ceea ce privesc plitele din tabla emailata, acestea se comporta bine si la uzura mecanica si arata bine in acelasi timp, in mare parte din cazuri, iar gratarele se fixeaza bine de suprafata plitei, mai ales cele din fonta. Aceste plite le gasiti in general in cazul seturilor de electrocasnice cu design rustic/retro.

Cum aleg plita pe gaz | Geometria arzatoarelor si a gratarelor

Cel de-al doilea criteriu este dat de geometria arzatoarelor si de cea a gratarelor. In ceea ce priveste geometria arzatoarelor, este important sa existe o distanta cat mai mare intre cele doua arzatoare cu puterea calorica cea mai mare, astfel incat utilizatorul sa poata incalzi simultan doua vase cu diagonale mari. In ceea ce privesc gratarele, in situatia in care viitorul utilizator intentioneaza sa gateasca intensiv, este bine sa urmareasca un gratar cu mai multe axe acoperite, ceea ce-i va asigura o planeitate mai mare. Daca in schimb utilizatorul nu intentioneaza sa gateasca foarte mult gratarele pot fi mai putin complexe, fata foarte multe axe acoperite, ajungandu-se pana la gratarele care sunt fixate pe arzator, gratare care in general au doar doua axe acoperite, adica au cate patru segmente pe fiecare arzator. 
cum aleg plita incorporabila pe gaz
Cel de-al treilea criteriu tine de existenta arzatorului WOK. Acest arzator are o putere calorica semnificativ mai mare fata de un arzator normal, cu o putere calorica echivalata de pana la 3.5kW, ceea ce inseamna o putere calorica cam de trei ori mai mare fata de un arzator normal. Practic poti ajunge la punctul de fierbiere de trei ori mai repede ca si timp, important atunci cand volosesti vase de dimensiuni mari, dar totodata necesar pentru prepararea anumitor alimente sau retete, in general cu specific asiatic, retete ce solicita tigai si arzator WOK pentru ca au nevoie de o temperatura si o putere calorica mai mare astfel incat reteta sa iasa corespunzator. 

Cum aleg plita pe gaz | Materialul din care sunt facute gratarele

Acum pe piata exista gratare din fonta (nu in stare pura ci in aliaj cu alte materiale) si otel emailat. Otelul emailat este mai usor de curatat, emailul fiind foarte alunecos si prin urmare mai simplu de curatat. Dezavantajele otelului sunt date pe de o parte de faptul ca emailul nu rezista foarte mult la flacara intensa, ceea ce inseamna ca in timp se va indeparta. Un alt dezavantaj este dat de faptul ca gratarele din otel sunt mai aluneoase si nu sunt foarte stabile, fapt intalnit chiar si in cazul gratarelor cu o geometrie complexa. De aceea, consideram gratarele din fonta sunt mai bune. Acum, gratarele din fonta nu sunt toate la fel. In general exista mai multe calitati de fonta ce se pot gasi in cazul plitelor. Cele cu o porozitate mai mare au mai multa fonta in compozitie, un lucru nu asa de grozav cum s-ar crede intial, deoarece fonta in stare pura este casanta nu numai la soc mecanic ci si la soc termic, existand spre exemplu riscul sa-ti pocneasca gratarul din fonta, daca acesta este incins si torni apa rece pe el. 
cum aleg plita incorporabila pe gaz 2017

Dar aceste accidente sunt destul de rar intalnite si de obicei in cazul marilor producatori de incorporabile nu se intampla, deoarece acestia folosesc fonta in aliaj in procent potrivit pentru a evita astfel de situatii. De principiu, gratarul din fonta mai poroasa este de mai slaba calitate si cu cat porii sunt mai mici si gratarele mai netede, acestea sunt mai bune. Gasiti astfel de gratare de principiu in cazul plitelor BOSCH, Siemens, Miele, AEG, Electrolux si Gorenje, dar si la noua gama de plite pe gaz de la Hansa spre exemplu. La fel exista si la ceilalti producatori anumite modele de plite cu gratare din fonta de mai buna calitate, noi insistand de altfel asupra acestui aspect in cazul fiecarei plite pe care blogul nostru o evalueaza.

Cum aleg plita pe gaz | Aprindere si supapa de siguranta gaz

Cel de-al patrulea criteriu tine de tipul de aprindere electrica. Pe piata exista doua tipuri de aprindere, aprindere "la doua maini" - cea cu buton separat pentru scanteie sau aprindere "la o mana", cea cu aprindere electrica pe buton. Aprinderea la doua maini, are in general o perioada semnificativ mai scurta de viata decat cea integrata si tocmai de aceea blogul nostru recomanda doar plitele cu aprindere integrata. In ceea ce priveste supapa de siguranta termocuplu pentru gaz, aceasta este obligatorie, deci se gaseste pe orice model de plita pe gaz, acum diferentele fiind facute de fiabilitatea acestora, un punct pe care noi il atingem si in evaluarea individuala a modelelor de plite incorporabile pe gaz pe care noi le prezentam.

Cum aleg plita pe gaz | Amplasare butoanelor

Exista pe piata doua variante de amplasare a butoanelor, fie frontal, fie in partea laterala. Teoretic, cele in partea laterala ocupa mai putina suprafata din suprafata totala a plitei, deoarece ocupa latura mai scurta, plitele avand, de exemplu cele standard pe 60 cm, latimea de 60 cm si adancimea in jurul a 50 cm. Pe de alta parte se permit distante mai mari intre arzatoare in cazul plitelor cu butoane frontale. Aici oricum acest criteriu tine de proiectarea fiecarei plite in parte si de aceea blogul nostru cand evalueaza plitele tine cont si de acest aspect, intrucat de la plita la plita geometriile sunt diferite.  De exemplu sunt plite cu butoane amplasate frontal lateral, astfel incat sa permita o suprafata mai mare de manevra in zona arzatorului cu putere calorica mai mare, iar atunci suprafata de plita ocupata de arzatoare este mai mica. De aceea lucurile sunt interpretabile la acest criteriu si nu exista mai bine cu butoane amplasate lateral sau frontal.

Acestea sunt principalele criterii de alegere ale plitei incorporabile pe gaz la care se adauga bineinteles criteriile estetice, care sunt subiective. Am sintetizat totusi principalele linii de design pe care le puteti gasi pe piata europeana la inceputul acestui an in articolul Linii de design electrocasnice incorporabile in 2017.

1 comments:

Emil de la Altexx spunea...

Ar trebui mentionat ceva si despre plita pe inox ixelium de la Whirlpool, care are un inox mai bun