15 dec. 2014

Criterii in alegerea unui espressor

Espressorul...o necesitate.:)..o cafea buna de dimineata poate face minuni mai ales in ceea ce priveste starea de spirit...cateodata un alint, alteori un drog necesar, un espresso, fie el lung sau scurt depinde neconditionat de aparatul care il prepara.

Asadar, espressoarele se impart in 3 categorii: 
-Espressoare cu capsule
-Espressoare cu pompa 
-Espressoare cu rasnita 

In cazul espresoarelor cu rasnita, care se mai numesc si automate, acestea pot fi inclusiv incorporabile.

Espressoarele cu capsule-exista doua tipuri de capsule; capsule PAD, care reprezinta de fapt o capsula cu cafea rasnitata compactata, care poate fi un espresso de calitate, sau capsule gen tassimo sau dolce gusto, care sunt de fapt niste arome si nu vor fi apreciate niciodata de un bautor adevarat de cafea, dar sunt niste jucarii interesante pentru un doritor experimental de diferite gusturi de cafea.

Espressoarele cu pompa-prepara espresso-ul la 15 bari. Exista pe piata si espressoare care pot seta nivelul de tarie al espresso-ului, insa in general gusturile sunt apropiate, data fiind presiunea. Unele se mai diferentiaza prin prezenta plitei de mentinere la cald/preincalzire a cestii. Aceste espressoare au si pompa de abur, deci utilizatorul poate prepara manual spuma de lapte.

Espressoarele cu rasnita sau automatele sunt cele mai bune espressoare. Acestea rasniteaza cafeaua si pastreaza cel mai bine aroma cafelei proaspat macinata. De tinut cont atunci cand se doreste achizitionarea unui espressor de calitate:

-este recomandabil ca rasnita sa fie ceramica, nu din otel inoxidabil, intrucat cele din otel inoxidabil, in contact cu apa sub presiune depune particule mici de sub 0.03 microni de oxiuri metalice care se depun in general pe sistemul circulator apoi pe inima. Producatorii care fac cu rasnita ceramica sunt Philips Saeco, Jura, Bosch, Siemens.

-Un espresso bun se vede dupa calitatea cremei care o lasa. Aceasta trebuie sa fie uniforma atat ca strat cat si la culoare si in general crem maron.  Grosimea optima este de 3-4 mm.

-Spuma de lapte, atunci cand este facuta de un automat cu accesoriu incorporat pentru lapte, adica recipient de lapte din care automatul isi trage singur laptele, trebuie sa fie si ea uniforma, iar cafeaua cu lapte in 3 straturi spre exemplu iese perfect doar atunci cand exista un astfel de accesoriu. Altfel, tine de indemanarea utilizatorului.