12 mai 2016

Defectiuni la plita pe gaz

Daca s-a defectat plita incorporabila putem spune ca sunt doua cauze principale ce stau la baza acestei situatii.

Cel mai bine este sa contactati service-ul, insa exista situatii ce pot fi remediate de utilizator fara a exista un risc. De cele mai multe ori aceste interventii presupun curatarea cu meculozitatea a aprinderii electrice si/sau a supapei de siguranta pentru gaz. De cele mai multe ori, din pricina faptului ca aceste doua subansamble nu sunt curate, afecteaza sau pot intrerupe functionarea plitei incorporabile.

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale plitei incorporabile pe gaz, cititi articolul Cum aleg plita incorporabila.

1.S-a defectat aprinderea electrica

Daca aveti aprindere piezo electrica, la doua maini, adica exista un buton separat pe langa butonul de control al arzatorului, pe care trebuie sa apasati concomitent pentru a porni plita, sansele ca acest tip de aprindere sa se defecteze sunt foarte mari. In general, majoritatea producatorilor estimeaza durata de viata a unui astfel de sistem de aprindere la 1000 de aprinderi pe arzator. Dupa care toate instalatia de aprindere piezo electrica trebuie schimbata interventie ce costa in general ca o plita incorporabila noua. Cu alte cuvinte trebuie schimbata. Daca aprinderea se face pe buton, adica la o singura mana, aceste sanse scad semnificativ, insa daca totusi nu se produce scanteia, cea mai des intalnita situatie este data de faptul ca zona de scanteie este murdara. Ca si solutie, aceasta zona trebuie curatata cu atentie.

Am realizat totodata un ghid cu privire la cele mai des intalnite situatii in care masina de spalat rufe nu mai functioneaza si totodata am detaliat principalele motive ce cauzeaza acest lucru. Va recomandam in acest sens articolul Ghid de detectare a defectiunilor la masinile de spalat rufe.

2.S-a defectat sistemul de control al gazului natural

Inca de acum doi ani s-a introdus ca regula obligatorie dotarea tuturor plitelor incorporabile cu gaz cu supapa de siguranta, termocuplu, supapa de siguranta ce previne acumularea de gaze, necontrolat, in momentul in care s-a stins flacara sau nu s-a aprins deloc. Acest sistem functioneaza destul de simplu. Are un detector care se dilata, compacta un gaz din interiorul instalatiei care atunci cand se dilata, deculpleaza o electrovalva ce alimenteaza plita cu gaz. Daca aceasta nu functioneaza corespunzator, plita nu porneste. Ce se poate face?!...situatia 1-in care in urma unui soc mecanic sau neatentie aceasta supapa de siguranta s-a departat fata de arzator. Arzatorul nu mai reuseste sa incalzeaza supapa suficient si aceasta opreste automat gazul. Se poate ajusta manual, insa cu atentie, pentru a nu rupe supapa. Aceasta ar trebui apropiata de arzator (este vb de cel mult 1mm)...varianta 2- gazul din interiorul supapei, care ar fi trebuit sa se dilate s-a evaporat din pricina unor pori,,,in aceasta situatie trebuie contactat service-ul.

Va recomandam totodata si articolul in care am realizat un top al celor mai bune  plite incorporabile pe gaz, top pe care-l puteti consulta in articolul Cea mai buna plita incorporabila pe gaz.

20 comments:

Service autorizat Teka spunea...

Ne puteti recomanda un service pentru plita Teka?

Alina Comanescu spunea...

Daca nu se mai aprinde plita cu ajutorul aprinderii electrice, mai pot folosi plita? Cred ca nu mai merge aprinderea electrica?

Unknown spunea...

Am o plita incorporara pe gaz whirrpol,unul din ochiuri se aptinde dar nu mai mentine flacara .

Admin-probleme arzator plita Whirlpool spunea...

@constantin aurelia -aveti o problema la supapa termocuplu pentru gaz. Fie aceasta s-a deplasat in urma unui soc mecanic, fie gazul nobil care se afla in aceasta supapa s-a evaporat din pricina vreunui por. Este nevoie de interventia servive-ului

Maricela spunea...

Și eu am avut o plita Whirlpool cu aceeași problema... S-a defectat senzorul de gaz când am curățat plita

Codreanu claudiu spunea...

Bună. Am si eu o plita incorporabila pe gaz si nu mai merge pornirea electrică la două din ochiuri ?

Admin spunea...

Este nevoie de interventia service-ului cel mai frecventa interventie fiind pentru inlocuirea supapelor de siguranta pentru gaz.

Anonim spunea...

Am o plita pe gaz cu aprindere electrică si scânteia a luat-o razna se aprinde la toate ochiurile instantaneu si nu se oprește nici dacă aprind Flacăra la aragaz ce sa fie ?

Anonim spunea...

Am o plita pe gaz cu aprindere electrică Whirlpool la care scânteia se aprinde instantaneu fără sa fie acționată si nu se oprește nici in momentul in care se aprinde Flacăra ce pot sa fac ce sa fie

Anonim spunea...

Salut,
Am si eu aceeasi problema la o plita Whirlpool....scanteia se aprinde singura chiar si cand merge flacara.
Aveti o solutie?
Multumesc.

Anonim spunea...

Am o plita incorporabile Gorenje si la unul dintre ochiuri aprinderea a luat-o razna . nu se oprește nici când se aprinde Flacăra ! Ce pot sa fac?
Mulțumesc !

Cătălin spunea...

Am o plită Whirlpool la care aprinderea electrica funcționează incontinuu la toate ochiurile fără nici o comanda și nu se opresc nici după aprinderea ochiurilor Ce pot face să remedieze defecțiune a







Unknown spunea...

Buna seara. Am si eu o plita Beko,pe gaz cu aprindere electrica, problema e ca nu se alimenteaza cu gaz, vreo idee,sugestie? Multumesc

Anonim spunea...

Salut am o plita Smeg elolutione P705vts, cu cinci ochiuri și doua nu mai merg deloc iar celelalte fac figuri în sensul ca sar pur și simplu butonasele și se sting. Ce ziceți ca ar trebui făcut? În Craiova ce service-uri sunt?

Marian spunea...

Plita pe gaz WIRLPOOL.Nu se aprinde arzatorul principal(cel mai mare)Scanteie este,gaz vine(am curatat duza)si totusi nu se aprinde.Ce sa fie?Mentionez ca daca tin mai mult timp butonul presat se aprinde ceva gaz ca niste coloane verticale pe la fantele mai largi ale arzatorului.Nu se distribuie uniform gazul!.Multumesc.

Vasile spunea...

Buna.La plita pe gaz Zanussi nu mai functioneaza aprinderea electrica. Cum se poate remedia?

Unknown spunea...

Buna dimineata, plita mea pe gaz cu aprindwre electrica, aceeasi mana si ptr gaz si ptr aprindere face scanteia si zgomotul ca in momentul in care doresc sa o aprind, singura, fara sa o ating! Acest lucru a pornit din senin, cand am incercat sa curat plita.

Unknown spunea...

Buna ziua, am o plita Wirpool pe gaz iar aprinderea electrică de la ochiul mare sta aprins trebuie sa scot din priză și se oprește scânteia după care daca o bag in priza la fel face.

Unknown spunea...

Bună.
Am o plita pe gaz cu aprindere electrică Gorenje 4 ochiuri.
Doar 2 ochiuri fc acum ,cele mici.Scanteie am la toate ochiurile dar nu rămâne flacăra aprinsă la ochi.Daca tin mâna pe buton continuu am flacăra.

Marieana spunea...

Bună ziua eu de asemenea am plita pe gaz cu patru ,și două nu se aprind ,a treia funcționează doar un minut,și doar a patra funcționează.Ce sa fac ajutatima va rog!?