6 dec. 2014

Criterii alegere masina de spalat vase

Masinile de spalat vase standard, neincorporate. Aceste modele sunt independente, adica nu au nevoie de suportul unui mobilier pentru montaj si se clasifica in 3 tipuri, in functie de latime, 45, respectiv 60 cm sau modele ce se pun pe blatul de bucatarie, asemenea cuptorului cu microunde.

Masinile de spalat vase incorporabile sunt clasificate in functie de latime, 45 sau 60 cm si totodata in functie de tipul de incorporare, acestea putand fi total incorporabile sau partial incorporabile.

Cand alegem o masina de spalat vase total incorporabila? Este recomandabil in general sa se opteze pentru o astfel de solutie, mai ales in bucatariile moderne si cu atat mai mult daca masina de spalat vase nu are acelasi brand cu celelalte incorporabile sau nu se incadreaza in linia de design a celorlalte electrocasnice.

In situatia in care aveti dubii cu privire la alegerea latimii masinii de spalat vase, va recomandam articolul Diferenta dintre masinile de spalat vase de 45 de cm si cele de 60 de cm.

Toate masinile de spalat vase de pe piata au sistem Aqua Stop ceea ce inseamna ca in orice moment al programului se poate deschide masina de spalat vase fara a inunda. La finalul programului de spalare masina atentioneaza sonor utilizatorul si acest semnal se opreste dupa ce ati deschis masina de spalat vase.

Cand alegem o masina de spalat vase partial incorporabila? Este recomandabil ca acest tip de incorporare sa fie ales in momentul in care masina de spalat vase face parte din aceeasi gama a producatorului, pentru a exista o justificare privind linia de design.


Criterii de alegere ale masinii de spalat sunt urmatoarele:

1. Cel mai important criteriu la masinile de spalat vase este dat de numarul de programe. Daca in cazul masinii de spalat rufe de exemplu exista cateva zeci de programe iar utilizatorul foloseste cel mai des doar doua, trei dintre acestea, in cazul masinii de spalat vase este foarte important ca utilizatorul sa aiba cat mai multe programe mixte. Aceste programe ofera o autonomie mai mare de programare, adica, utilizatorul nu mai este obligat sa foloseasca un program ca sa spele paharele, apoi un alt program pentru a spala vesela si inca un program ca sa spele vasele care au stat in grasime sau flacara in mod intensiv; toate acestea pot fi comprimate intr-un singur program mixt. Recomandam ca optimul numarului de programe sa fie 7-8.

Va recomandam articolul De ce ai nevoie pentru a putea pune in functiune masina de spalat vase.

2. Tipul de pastila folosita-exista pastile 3in1 , 4in1, 5in1. Cele mai bune masini folosesc pastilele 5in 1, adica nu mai este nevoie sa puneti sare separat si nici lichid de limpezire. Daca utilizatorul foloseste spre exemplu o pastila 5in1 intr-o masina care are recomandat pastila 3in1, exista un risc mare ca etapele de program sa nu se suprapuna cu dizolvarea pastilei si la sfarsitul programului sa ramana detergent pe vase.

3.Autonomia setarii sertarelor. Este bine ca sertarul superior sa fie reglabil pe inaltime, pentru a permite stocarea vaselor mai mari pe sertarul inferior. Totodata, pe sertarul inferior este bine ca suportii de farfurii sa fie rabatabili.

4.Fiabilitate: un subiect sensibil pentru cei mai multi din producatorii de masini de spalat vase. Aceste electrocasnice sunt cele mai defectabile, cele mai fiabile brand-uri fiind in ordine : Bosch, Miele, AEG.

5. Consumul de resurse-apa si energie: Masina de spalat vase fie ca are clasa A, A+ sau A+++++ are un consum mic de energie, diferentele fiind mici indiferent de clasa, dar o clasa cu mai multi de + impacteaza mai mult clientul decat ar trebui. La fel si in ceea ce priveste consumul de apa, o diferenta de 2l de apa la un ciclu de spalare de 1 ora fiind nesimnificativa.