30 mar. 2011

Noua gama WHIRLPOOL MINERVA

Producatorul american de electrocasnice Whirlpool a venit cu un design revolutionar, tipic inceputului de secol XXI, bazat pe o linie ergonomica, unde manerele electrocasnicelor nu isi mai iau locul, plusul de simplism fiind evident si pretabil unei bucatarii moderne. Vom reveni in articolele urmatoare cu precizari punctuale si recomandari. Am evaluat principalele categorii de produse pe care le pune producatorul de electrocasnice si incorporabile Whirlpool, in articolul Pareri despre Whirlpool.

Pe baza principalelor criterii de alegere a cuptorului incorporabil, am realizat un TOP al celor mai bune cuptoare de pe piata, TOP pe care-l puteti accesa in articolul Cel mai bun cuptor incorporabil.

Pentru mai multe cuptoare incorporabile care au fost evaluate, conform principalelor criterii de alegere ale cuptoarelor incorporabile, cititi articolul IP Scoring cuptoare incorporabile.

Va recomandam articolul Cel mai bun cuptor incorporabil TOP 5 cuptoare incorporabile in functie de pret.

24 mar. 2011

Simboluri programe masina de spalat Electrolux

Mai jos aveti simbolurile presetate pentru spalare pe care le intalniti la toate masinile de spalat rufe ELECTROLUX. In articolul Pareri despre Electrolux, am sintetizat principalele caracteristici ale produselor Electrolux, raportul calitate pret, fiabilitate, pozitionare pe piata din punct de vedere al pretului, precum si recomandari, pareri si comentarii cu privire la principalele game de produse ale producatorului suedez de electrocasnice.

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:

Pentru informatii complete privind criteriile de alegere ale masinilor de spalat rufe, citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe. Va recomandam si articolul de prezentare a celei mai bune masini de spalat rufe de la Electrolux, Electrolux Steam Care EWF1408.



Incorporabile Premium a evaluat cele mai cumparate modele de masini de spalat rufe, din gama producatorului suedez de electrocasnice, Electrolux, cateva din aceste evaluari le puteti gasi mai jos.


Electrolux EWF1284BW face parte din noua gama de masini de spalat rufe a producatorului suedez de electrocasnice, gama lansata pentru Europa de Sud Est la inceputul anului 2015 si asambalta in Italia. In ceea ce priveste raportul calitate pret Electrolux EWF1284BW primeste 4 dintr-un maxim de 5 puncte, avand ca plus-uri, capacitatea medie spre mare de incarcare, 8kg si autonomia pe programare.
In ceea ce privesc optiunile de programare, masina are program scurt, program pentru lana si matase iar din punct de vedere al inovatiilor implementate de Electrolux la acest model mentional sistemul de control al balansului. Masina nu are program de igienizare cu abur, si panoul de comanda este dezorganizat si relativ greu de utilizat motiv pentru care primeste doar 3 puncte la acest criteriu.

4 puncte pentru calitatea spalarii a a centrifugarii, Electrolux fiind recunoscut pentru eficienta spalarii, cu un mic minus la numarul de rotatii-1200 rot/min si acelasi punctaj pentru capacitatea de incarcare, care permite spalarea pilotelor, a paturilor si a pernelor.

3 puncte pentru fiabilitate, noua gama de masini de spalat fiind realizate, cel putin la exterior, din materiale asupra carora nu prea s-a oferit atentie la detalii si la finisaje.

4 puncte pentru costurile post vanzare, piesele de schimb in cazul de defectiune fiind la costuri acceptabile comparativ cu brand-urile direct concurente cu Electrolux.


Astfel masina de spalat Electrolux EWF1284BW totalizeaza 22 dintr-un maxim de 30 de puncte conform criteriilor de mai sus si poate fi o optiune in alegerea unei masini de spalat cu capacitate de peste 7 kg. Pentru informatii detaliate privind modul de alegere a unei masini de spalat rufe puteti citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe . 

Una din cele mai bune masini de spalat rufe din Europa, este varful de gama al producatorului suedez de electrocasnice, Electrolux SteamCare EWF1408WDL2. Aceasta intruneste toate tehnologiile noi inventate si patentate de Electrolux si AEG, grupul suedez ingloband si producatorul german de electrocasnice, renumit din punctul de vedere a calitatii si fiabilitatii. Din punct de vedere al raportului calitate pret, vorbim de o masina de spalat completa, ce ofera maximul de functii si calitate a spalarii, cu patente privind aceasta calitate si la un pret middle spre high end, Electrolux SteamCare EWF1408WDL2 fiind pe piata la un pret in jurul a 3000 de lei. 


Din punctul de vedere al optiunilor de spalare, Electrolux SteamCare EWF1408WDL2 are bineinteles toate programele pentru orice tip de tesaturi, programe presetate pe anumite tipuri de imbracaminte, pilote, perne, sport. Un alt atu al masinilor de spalat Electrolux este si functia Time Manager, prezenta pe masinile de spalat din gamele superioare. Un alt atu este dat de existenta programelor de igienizare si reimprospatare cu abur. Aceasta este utila atat hainelor bebelusilor, cat si a adultilor, atat datorita faptului ca igienizeaza foarte bine, cat si pentru ca relaxeaza tesaturile, hainele fiind mai usor de calcat, unele, casual, nemainecesitand utilizarea masinii de calcat.

Va recomandam si articolul Cea mai buna masina de spalat rufe WHIRLPOOL.

Cu o viteza de rotatie de 1600 de rotatii pe minut si cu un patent de eficienta si calitate a spalarii, cu o certificare Woolmark, Electrolux SteamCare EWF1408WDL2 este o masina care spala impecabil. Tot legat de calitatea spalarii, mentionam si existenta tehnologiei Direct Spray, care ofera un jet direct de apa in interiorul tamburului pentru o eficienta mai mare a efectului de dusare.

Va recomandam si articolul Cea mai buna masina de spalat rufe BEKO.

Cele 10kg capacitate maxima de incarcare permit utilizatorului sa spele atat cantitati mari de rufe, cat si lucruri voluminoase, cum ar fi pernele, pilotele, paturile, etc. In cazul unor capacitati mai mici, masina de spalat Electrolux SteamCare EWF1408WDL2 isi ajusteaza proportional consumul de apa si implicit de energie. Punctaj maxim si pentru fiabilitate, Electrolux SteamCare EWF1408WDL2 avand un motor inverter si un istoric foarte pozitiv a gamelor anterioare de lux fabricate de producatorul suedez de electrocasnice.




Eventualele interventii post vanzare pot fi totusi destul de costisitoare, pentru ca vorbim de un model de ultima generatie, insa cu foarte multa electronica. Va recomandam extinderea de garantie, desi modelul este fiabil. Conform principalelor criterii de evaluare a masinii de spalat rufe, pe care le consideram relevante in alegerea masinii de spalat rufe, Electrolux SteamCare EWF1408WDL2 totalizeaza 28 dintr-un maxim de 30 de puncte, fiind una din cele mai bune masini de spalat din Europa. Va recomandam articolul Criterii in alegerea masinii de spalat rufe. Electrolux SteamCare EWF1408WDL2  este in acest moment cea mai buna masina de spalat rufe din gama Electrolux.


Una din cele mai ieftine si " bune" masini de spalat rufe cu incarcare verticala, Electrolux EWT41064TW poate fi solutia optima pentru utilizatorii interesati de o masina fiabila, cu un numar relativ mare de programe ce permit o autonomie mare pe programare si toate acestea la un pret foarte bun, motiv pentru care la criteriul raport calitate pret primeste maximum de 5 puncte.
Cate 3 puncte pentru optiunile de programare, masina neavand program de igienizare si improspatare cu abur si nici program scurt, insa functia Time Manager permite scurtarea programelor lungi, ajungandu-se astfel la cel mai scurt program de 40 de minute. Acelasi punctaj si pentru capacitatea de 6kg, una normala pentru un top loader, cat si pentru eficienta centrifugarii, cele 1000 de rotatii/ minut fiind relativ suficiente cu un plus in ceea ce inseamna eficienta spalarii, Electrolux fiind recunoscut din acest punct de vedere.

Cate 4 puncte la criteriile fiabilitate, desi un entry-level, acest model este fiabil si tot 4 puncte pentru costurile post vanzare, riscul de a se intalni cu service-ul fiind relativ redus pentru acest model.

Asadar, masina de spalat cu incarcare verticala si functie Time Manager, totalizeaza 22 dintr-un total de 30 de puncte conform criteriilor Incorporabile Premium. Pentru informatii detaliate privind modul de alegere a unei masini de spalat rufe puteti citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe.

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala, Electrolux EWT31276EW face parte din noua gama de masini a producatorului suedez de electrocasnice, destinata pietei din Europa de Sud Est. Din  punct de vedere al raportului calitate pret, Electrolux EWT31276EW primeste 3 dintr-un maxim de 5 puncte, avand caracterisitici foarte bune, insa pretul este putin peste media pietei pe acelasi segment de produs la caracterisitici asemanatoare. 

4 puncte pentru criteriul optiuni programare, acest model avand program scurt, program de spalare manuala, program presetat pentru camasi, pilote, singurul minus fiind dat de lipsa programului de reimprospatare cu abur, program pentru care ar fi primit maximum de puncte la acest criteriu.

Acelasi punctaj pentru eficienta spalarii si a centrifugarii, masinile de spalat Electrolux fiind recunoscute pentru performantele la spalare si cele 1200 de rotatii pe minut sunt suficiente si pentru cel mai dens bumbac.

Tot 4 puncte pentru capacitate, cele 7 kg fiind o capacitate medie spre mare , mai ales daca vorbim de un top loader.

Maximum de 5 puncte pentru fiabilitate, masinile de spalat cu incarcare verticala, fiind in general mai fiabile decat un front loader, iar daca mai adaugam si expertiza de care se bucura producatorul suedez in acest domeniu.

3 puncte pentru costurile post vanzare, piesele la masinile de spalat Electrolux fiind in general scumpe, iar daca se ajunge la service, utilizatorul va trebui sa scoata mai multi bani decat la alte branduri.


Asadar, masina de spalat cu incarcare verticala, Electrolux EWT31276EW totalizeaza 23 dintr-un maxim de 30 de puncte. Pentru informatii detaliate privind modul de alegere a unei masini de spalat rufe puteti citi articolul Criterii alegere masina de spalat rufe . 

Manual de utilizare Whirlpool Awo/D 55135


Am evaluat principalele categorii de produse pe care le pune producatorul de electrocasnice si incorporabile Whirlpool, in articolul Pareri despre Whirlpool.

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:


Am realizat un top in urma evaluarii masinilor de spalat rufe, top care tine cont de cele mai importante criterii in alegerea masinii de spalat rufe:
  • raportul calitate pret
  • optiuni programare
  • eficienta spalarii si stoarcerii
  • capacitate
  • fiabilitate
  • nivel de zgomot
Aceste caracteristici sunt, din punctul nostru de vedere cele mai importante si sunt esentiale pentru alegerea unei masini de spalat rufe bune. Eficienta spalarii este cel mai important criteriu din cele mai sus mentionate si au primit punctaj maxim modelele care au un patent certificat in ceea ce priveste procesul de spalare. Mai multe detalii in acest sens puteti citi in articolul Criterii alegere masina de spalat rufe. Astfel, in urma evaluarii noastre, modelele de mai sunt sunt cele mai bune masini de spalat rufe:

29 puncte - Masina de spalat rufe, 9kg, 1600 rotatiii pe minut AEG L98699FLE2
28 puncte - Masina de spalat rufe, 12kg, 1200 rotatii pe minut Samsung WF1124XAC 
28 puncte - Masina de spalat rufe, 9k, 1600 rotatii pe minut Gorenje W9865E
27 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut, Siemens WM14T440BY
27 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut, MIELE WDA 110 WPM
27 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1600 rotatii pe minut, AEG L88689FL2
25 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1200 rotatii pe minut, Samsung WF80F5E0W2W
25 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1200 rotatii pe minut, Gorenje W8424
25 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut, Bosch WAT28460B
24 puncte - Masina de spalat rufe, 6kg, 1400 rotatii pe minut, Beko WMY61483LB2
24 puncte - Masina de spalat rufe, 9kg, 1400 rotatii pe minut, Indesit Innex XWDE 961480X 

Modelele de mai sus sunt primele 10 modele cele mai bune masini de spalat rufe de pe piata din tara noastra, pe care blogul de electrocasnice si incorporabile Incorporabile Premium le-a evaluat. Mai jos gasiti si alte modele ce au obtinut un scoring mai mic, dar care nu sunt ne neglijat:

23 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut  LG F14A8TDA
23 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut Bosch WAQ2446KBY
22 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut, Electrolux EWF1284BW 
22 puncte - Masina de spalat rufe, 6kg, 1200 rotatii pe minut, Samsung WF60F4E5W2X
22 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut,  Whirlpool AWO/C 81400
19 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut, Ariston Aqualtis AQ83D29
18 puncte - Masina de spalat rufe slim, 6kg, 1200 rotatii pe minut, Whirlpool AWSX63213

CUPRINS ÎNAINTE DE A FOLOSI MAȘINA DE SPĂLAT PRECAUŢII ȘI RECOMANDĂRI GENERALE DESCRIEREA MAȘINII DE SPĂLAT UȘA PROTECŢIE PENTRU COPII (DACĂ EXISTĂ) ÎNAINTEA PRIMULUI CICLU DE SPĂLARE PREGĂTIREA SPĂLĂRII DETERGENŢII ȘI ADITIVII SCOATEREA FILTRULUI EVACUAREA APEI REZIDUALE CURĂŢAREA ȘI ÎNTREŢINEREA GHID DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR SERVICE-UL ACCESORII TRANSPORTUL / MANIPULAREA ÎNAINTE DE A FOLOSI MAȘINA DE SPĂLAT 

1.Îndepărtaţi ambalajul și controlaţi
• După dezambalare asiguraţi-vă că mașina de spălat nu este deteriorată. Dacă aveţi vreun dubiu, nu folosiţi mașina de spălat. Contactaţi Service-ul autorizat sau vânzătorul dumneavoastră local.
 • Verificaţi dacă accesoriile și subansamblele livrate sunt toate prezente.
• Nu lăsaţi la îndemâna copiilor materiale de ambalaj (saci de plastic, polistiren, etc.) întrucât sunt potenţial periculoase.
• Dacă aparatul a fost expus la rece înainte de livrare, păstraţi-l la temperatura camerei câteva ore înainte de punerea în funcţiune.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

2.Scoateţi bolţurile pentru transport
• Mașina de spălat este prevăzută cu bolţuri pentru transport pentru a evita orice posibilă deteriorare a interiorului pe durata transportului. Înainte de a folosi mașina de spălat, bolţurile pentru transport trebuie îndepărtate.
• După înlăturarea acestora, acoperiţi orificiile cu cele 4 capace de plastic atașate.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

3.Instalaţi mașina de spălat
• Îndepărtaţi pelicula de protecţie de pe panoul de comandă (dacă există la modelul dvs.)
• Mutaţi aparatul fără a-l ridica de partea superioară.
• Instalaţi mașina de spălat pe o suprafaţă de pardoseală solidă și nivelată, de preferat într-un colţ al camerei.
• Asiguraţi-vă că toate cele patru picioare se sprijină ferm pe podea și verificaţi ca mașina de spălat să fie perfect orizontală (folosiţi o nivelă cu bulă de aer).
• În cazul podelelor din lemn sau a celor așa numite “podele cu articulaţie” (de exemplu anumite tipuri de parchet sau podele laminate), puneţi aparatul pe o foaie de placaj cu dimensiunile 60 x 60 cm și cu grosimea de cel puţin 3 cm, care să fie fixată de podea.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

4.Alimentare cu apă
• Racordaţi furtunul de alimentare cu apă în conformitate cu reglementările companiei dumneavoastră locale de apă.
• Alimentare cu apă: Numai apă rece (dacă nu există alte informaţii în tabelul cu programe)
• Robinet de apă: racord filetat de 3/4” pentru furtun
• Presiunea apei (presiunea de curgere): 100-1000 kPa (1-10 bar).
• Utilizaţi numai furtunuri noi pentru racordarea mașinii de spălat la alimentarea cu apă. Furtunurile uzate nu trebuie utilizate și trebuie aruncate. 5.Evacuare
• Racordaţi de asemenea furtunul de evacuare la sifon sau agăţaţi-l pe marginea chiuvetei cu ajutorul cotului în formă de “U”.
• Dacă mașina de spălat este conectată la un sistem integrat de evacuare a apei, asiguraţivă că acesta din urmă este dotat cu o supapă, pentru a evita încărcarea și evacuarea simultană a apei(efect de sifon).

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

6.Conexiunea electrică
• Conexiunile electrice trebuie să fie executate de un tehnician calificat în conformitate cu instrucţiunile fabricantului și dispoziţiile standard de protecţie în vigoare.
• Specificaţiile referitoare la tensiune, consum de putere și protecţia necesară sunt furnizate pe partea interioară a ușii aparatului.
• Aparatul trebuie să fie conectat la reţeaua electrică folosind o priză cu împământare în conformitate cu normativele stabilite.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Împământarea mașinii de spălat este obligatorie prin lege. Fabricantul nu își asumăresponsabilitatea pentru accidentarea persoanelor sau a animalelor domestice, sau pentru pagubele materiale derivate din nerespectarea instrucţiunilor de mai sus.

• Nu utilizaţi prelungitoare sau prize multiple.
• Înainte de a executa orice acţiune de întreţinere a mașinii de spălat deconectaţi-o de la reţeaua de curent electric.
• După instalarea aparatului, conectarea sau deconectarea de la reţeaua de alimentare electrică trebuie să fie asigurată în permanenţă printr-un întrerupător bipolar.
• Nu utilizaţi mașina de spălat dacă s-a deteriorat în timpul transportului. Informaţi Service-ul autorizat.
• Cablul de alimentare electrică poate fi înlocuit doar de Service-ul autorizat.
• Folosiţi mașina de spălat doar pentru uzul casnic și pentru utilizările prevăzute. Dimensiuni minime de poziţionare: Lăţime: 600 mm Înălţime: 850 mm Grosime: 600 mm PRECAUŢII ȘI RECOMANDĂRI GENERALE

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

1.Ambalajul
• Ambalajul este reciclabil în întregime și este marcat cu simbolul de reciclare . Respectaţi reglementările locale în vigoare atunci când aruncaţi ambalajul. 2.Eliminarea ambalajului și a aparatelor vechi

• Mașina de spălat este fabricată din materiale reutilizabile. Trebuie să fie aruncată ţinând cont de reglementările locale în vigoare cu privire la aruncarea deșeurilor.
• Înainte de a o arunca, înlăturaţi toate resturile de detergent și tăiaţi cablul de alimentare, astfel încât mașina de spălat să fie inutilizabilă.
• Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE referitoare a Deșeurile de Echipament Electric și Electronic (WEEE). Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător și sănătăţii persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare la gunoi a acestui produs. Simbolul de pe produs, sau de pe documentele care însoţesc produsul, indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu deșeurile menajere. Trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentului electric și electronic. Aruncarea la gunoi a aparatului trebuie făcută în conformitate cu normele locale pentru eliminarea deșeurilor. Pentru informaţii mai detaliate privind eliminarea, valorificarea și reciclarea acestui produs, vă rugăm să contactaţi administraţia locală, serviciul de eliminare a deșeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

3.Amplasarea și împrejurimile
• Mașina de spălat trebuie instalată numai în spaţii închise.
• Nu păstraţi produse inflamabile în apropierea aparatului.

4.Indicaţii pentru economisirea energiei
• Prin încărcarea mașinii cu cantităţile maxime de rufe recomandate puteţi obţine cele mai bune rezultate din punct de vedere energetic, al consumului de apă, de detergent și de timp. • Nu depășiţi dozajele recomandate de fabricant și indicate pe ambalajul detergentului. • Clapeta Eco - un sistem special la orificiul de ieșire - previne pierderea detergentului din tambur, evitând împrăștierea detergentului în mediul înconjurător. • Folosiţi “Prespălarea” doar pentru rufele foarte murdare! Economisiţi detergent, timp, apă și energie dacă nu selectaţi “Prespălare” pentru rufele puţin sau normal murdare. • Trataţi în prealabil petele cu o substanţă de scos petele, sau înmuiaţi petele uscate în apă inainte de spălare, pentru a evita utilizarea unui program de spălare cu apă fierbinte. • Economisiţi energie folosind un program la 60° C în loc de 95° C sau un program la 40° C în loc de 60° C. • Economisiţi energie și timp prin selectarea unei viteze mari de centrifugare pentru a reduce apa din rufe înainte de a folosi un fier de călcat (pentru mașinile care dispun de o viteză de centrifugare reglabilă). 5.Recomandări generale • Nu lăsaţi aparatul conectat când nu este în uz. • Închideţi robinetul de apă. • Înainte de a efectua orice operaţie de curăţare sau de întreţinere, opriţi mașina de spălat sau deconectaţi-o de la reţeaua electrică. • Curăţaţi exteriorul mașinii de spălat cu o cârpă umedă. Nu folosiţi detergenţi abrazivi. • Nu deschideţi niciodată ușa cu forţa, și nu o folosiţi ca o treaptă. • Nu permiteţi copiilor să se joace cu mașina de spălat sau să intre în interiorul acesteia (vezi de asemenea capitolul următor “Siguranţa copiilor”). • Dacă este necesar, cablul electric poate fi înlocuit cu unul identic care poate fi obţinut de la Service-ul autorizat. Cablul de alimentare va trebui să fie înlocuit doar de către un tehnician specializat.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

6.Declaraţie de Conformitate CE • Aparatul este conform cu următoarele standarde Europene: Directiva pentru tensiuni joase 73/23/CEE Directiva EMC (Compatibilitate Electromagnetică) 89/336/CEE Directiva CE de marcare 93/68/CE . 30110282aRO. DESCRIEREA MAȘINII DE SPĂLAT UȘA

PROTECŢIE PENTRU COPII (DACĂ EXISTĂ) ÎNAINTEA PRIMULUI CICLU DE SPĂLARE 1. Suprafaţa de lucru 2. Panoul de comenzi 3. Dozatorul de detergent 4. Plăcuţa pentru service (în interiorul ușii) 5. Ușa 6. Protecţie pentru copii (pe interiorul ușii, dacă există) 7. Soclu care acoperă accesul la pompă 8. Piciorușe reglabile Pentru a deschide ușa, prindeţi mânerul ușii, apăsaţi mânerul interior și trageţi de ușă. Închideţi ușa prin apăsare fără a forţa, se va bloca în poziţie emiţând un semnal sonor. Pentru a proteja aparatul împotriva utilizării necorespunzătoare, rotiţi șurubul de plastic din interiorul ușii folosind o monedă. • Deschizătură verticală: ușa nu se va închide. • Deschizătură orizontală - poziţia normală: ușa poate să fie din nou închisă. Pentru a înlătura apa reziduală rămasă după testarea de către fabricant, vă recomandăm să efectuaţi un scurt ciclu de spălare fără rufe. 1. Deschideţi robinetul. 2. Închideţi ușa. 3. Turnaţi puţin detergent (circa 30 ml) în compartimentul pentru spălarea principală a dozatorului de detergent. 4. Selectaţi și porniţi un program scurt (vezi Ghidul scurt de referinţă). PREGĂTIREA SPĂLĂRII 1.Sortaţi rufele în funcţie de... • Tipul de ţesătură / etichetă cu simbolul de îngrijire Bumbac, fibre mixte, delicate/sintetice, lână, articole de spălat de mână. • Culoare

Separaţi articolele colorate de cele albe. Spălaţi separat rufele noi colorate. • Încărcare Spălaţi laolaltă rufe de dimensiuni diferite pentru mărirea eficienţei de spălare și o mai bună distribuire a încărcăturii în interiorul tamburului. • Fineţe Spălaţi articolele mici (de exemplu ciorapi de nailon, curele etc.) și articole cu agăţători (de exemplu sutiene) într-un săculeţ de pânză sau faţă de pernă cu fermoar. Scoateţi întotdeauna inelele perdelelor sau spălaţi perdelele împreună cu inelele puse într-un săculeţ de bumbac. 2.Goliţi toate buzunarele Monezi, ace de siguranţă etc. pot deteriora rufele, tamburul și cuva. 3.Închizătoare Închideţi fermoarele și încheiaţi nasturii sau copcile; curelele sau cordoanele dezlegate trebuie legate laolaltă. Îndepărtarea petelor • Petele de sânge, lapte, ouă etc. sunt în general eliminate în faza enzimatică a programului. • Pentru îndepărtarea petelor de vin roșu, cafea, ceai, iarbă și fructe, etc. adăugaţi un agent pentru îndepărtarea petelor în compartimentul pentru spălarea principală a dozatorului de detergent. • Dacă este necesar, trataţi în prealabil zonele extrem de murdare cu un agent pentru îndepărtarea petelor. Vopsirea • Folosiţi numai vopsele potrivite pentru folosirea cu mașini de spălat. • Urmaţi instrucţiunile furnizate de către fabricant. • Componentele din plastic sau cauciuc ale mașinii de spălat pot rămâne pătate de vopsea. Încărcarea rufelor 1. Deschideţi ușa. 2. Introduceţi pe rând rufele desfăcute în mașină, fără a o supraîncărca. Respectaţi capacitatea de încărcare prevăzută în Ghidul scurt de referinţă. Notă: supraîncărcarea mașinii va duce la rezultate nesatisfăcătoare ale spălării și la obţinerea de rufe mototolite 3. Închideţi ușa. DETERGENŢII ȘI ADITIVII Alegerea detergentului depinde de: • tipul de ţesătură (bumbac, sintetice, delicate/ sintetice, lână) Notă: pentru spălarea lânii folosiţi numai detergenţi speciali. • culoare • temperatura de spălare • gradul și tipul de murdărie Observaţii: Orice reziduuri albicioase pe materialele închise la culoare provin de la componenţii insolubili ai detergenţilor moderni fără fosfaţi. Dacă vă confruntaţi cu această problemă, scuturaţi sau periaţi rufele sau folosiţi detergenţi lichizi. Folosiţi numai detergenţi și aditivi produși special pentru mașinile de spălat de uz casnic. Când folosiţi agenţi de decalcifiere, vopsele sau înălbitori, verificaţi dacă sunt potriviţi pentru folosirea cu mașini casnice de spălat. Este posibil ca agenţii de decalcifiere să conţină componenţi care pot dăuna mașinii dvs. de spălat. Nu folosiţi nici un fel de solvenţi (de exemplu terebentină, benzină). Nu spălaţi ţesături care au fost tratate cu solvenţi sau cu lichide inflamabile. Dozaj Respectaţi recomandările cu privire la dozaj de pe ambalajul detergentului. Acestea depind de: • gradul și tipul de murdărie • cantitatea de rufe spălate pentru o încărcătură completă respectaţi instrucţiunile producătorului detergentului; • duritatea apei din zona dumneavoastră (solicitaţi informaţii la compania de distribuire a apei). Apa dulce necesită mai puţin detergent decât apa dură (vezi tabelul cu duritatea apei din instrucţiunile de funcţionare). Note: Prea mult detergent poate cauza formarea excesivă de spumă, ceea ce reduce eficienţa spălării. Dacă mașina de spălat detectează prea multă spumă, poate fi împiedicată centrifugarea. Detergentul insuficent poate avea ca rezultat obţinerea de rufe gri, de asemenea duce la calcifierea sistemului de încălzire, a tamburului și a furtunelor. Diagrama cu duritatea apei Locul pentru detergent și adiviti Sertarul pentru detergent are trei compartimente (fig. “A”). Compartimentul pentru prespălare • Detergent pentru prespălare Compartimentul pentru spălarea principală • Detergent pentru spălarea principală • Agent pentru îndepărtarea petelor • Substanţe de dedurizare a apei (duritate a apei de categoria 4) Compartimentul pentru lichid emolient • Lichid emolient • Apret lichid Umpleţi cu aditivi numai până la nivelul “MAX”. Utilizarea de înălbitor pe bază de clor • Spălaţi rufele folosind programul de spălare dorit (Bumbac, Sintetice), adăugând o cantitate corespunzătoare de substanţă de înălbire în compartimentul pentru LICHID EMOLIENT (închideţi cu grijă dozatorul de detergent). • Imediat după terminarea programului, porniţi programul “Clătire și centrifugare” pentru a elimina orice miros rezidual de înălbitor; dacă doriţi, puteţi adăuga lichid emolient. Nu puneţi niciodată atât înălbitor pe bază de clor cât și lichid emolient în compartimentul pentru lichid emolient în același timp. Modul de poziţionare a separatorului în compartimentul pentru spălarea principală în cazul detergentului pudră sau lichid Pentru utilizarea cu detergent pudră: puneţi separatorul în poziţia de sus. Ridicaţi separatorul până când vârful său poate fi înclinat. puneţi cârligele pe capătul de sus al șinelor de ghidare spate și apăsaţi ușor separatorul în jos pentru a-l fixa (fig. “B” și “C”). Trebuie să rămână un spaţiu liber între separator și partea de jos a compartimentului pentru spălarea principală, dacă separatorul a fost instalat corect (fig. “B” și “C”). Pentru utilizarea cu detergent lichid: puneţi separatorul în poziţia de jos. Fixaţi separatorul în compartiment utilizând șinele de ghidare frontale. Poziţionaţi separatorul astfel încât să atingă partea inferioară a compartimentului pentru spălarea pincipală.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Note: • Păstraţi detergenţii și aditivii într-un loc sigur, uscat și departe de accesul copiilor. • Se pot folosi detergenţi lichizi pentru programele cu prespălare. Totuși, în acest caz trebuie utilizat un detergent pudră pentru spălarea principală. • Nu utilizaţi detergenţi lichizi în cazul activării funcţiei “Pornire cu întârziere” (dacă este disponibilă la mașina dvs. de spălat). • Când folosiţi detergenţi cu o concentraţie mare, utilizaţi dozatorul furnizat cu detergentul și plasaţi-l direct în tambur, pentru evitarea problemelor de distribuire a detergentului. • Când folosiţi agenţi de decalcifiere, înălbitori sau vopsele, verificaţi dacă se potrivesc pentru folosirea cu mașini de spălat. Agenţii de decalcifiere conţin componenţi care pot deteriora unele părţi ale mașinii de spălat. • Nu folosiţi nici un fel de solvenţi în mașina de spălat (de exemplu terebentină, benzină). • Dacă folosiţi apret pudră, procedaţi după cum urmează: 1. Spălaţi rufele folosind programul de spălare dorit. 2. Preparaţi soluţia de apret în conformitate cu instrucţiunile fabricantului de apret. 3. Selectaţi programul “Clătire și centrifugare”, reduceţi viteza la 800 rpm și porniţi programul. 4. Extrageţi sertarul de detergent până când puteţi vedea circa 3 cm din compartimentul pentru spălarea principală . 5. Turnaţi soluţia de apret în compartimentul pentru spălarea principală în timp ce apa curge în sertarul pentru detergent. 6. Dacă la terminarea programului există reziduuri de apret în sertarul pentru detergent, curăţaţi compartimentul pentru spălarea principală. SCOATEREA FILTRULUI EVACUAREA APEI REZIDUALE Vă recomandăm să verificaţi și să curăţaţi filtrul cu regularitate, cel puţin de două sau trei ori pe an. În special: • Dacă aparatul nu evacuează apa sau nu efectuează centrifugarea în mod corespunzător. • Dacă pompa este blocată de un corp străin (de exemplu nasturi, monezi sau ace de siguranţă) IMPORTANT: asiguraţi-vă că apa a avut timp să se răcească înainte de a o evacua din aparat. 1. Opriţi mașina de spălat și scoateţi ștecherul din priză. 2. Scoateţi soclul utilizând separatorul de la dozatorul de detergent 3. Puneţi un recipient dedesubt. 4. Deschideţi filtrul, dar nu-l scoateţi în întregime. Rotiţi încet filtrul în sens antiorar (fig. “B”) până când apa începe să curgă afară. 5. Așteptaţi până când apa este complet evacuată. 6. Acum desfaceţi complet filtrul și scoateţi-l. 7. Curăţaţi filtrul și compartimentul filtrului. 8. Asiguraţi-vă că rotorul pompei se mișcă liber. 9. Reintroduceţi filtrul și înșurubaţi-l în sens orar cât de mult posibil. 10. Turnaţi circa 1 litru de apă în sertarul pentru detergent pentru a reactiva “Sistemul Eco”. Verificaţi dacă filtrul este bine așezat și fixat. 11. Reinstalaţi soclul. 12. Conectaţi aparatul din nou. 13. Selectaţi un program și porniţi-l. Înainte de a goli apa reziduală, stingeţi mașina și scoateţi-o din priză. Scoateţi soclul. Puneţi un recipient dedesubt. 1. Deschideţi filtrul, dar nu-l scoateţi în întregime. Rotiţi ușor filtrul în sens antiorar până când apa începe să curgă afară. 2. Așteptaţi până când apa este complet evacuată. 3. Acum desfaceţi complet filtrul și scoateţi-l. 4. Înclinaţi aparatul înainte cu grijă pentru a permite apei să curgă. 5. Reintroduceţi filtrul și înșurubaţi-l în sens orar cât de mult posibil. 6. Reinstalaţi soclul. Înainte de a folosi din nou mașina de spălat: 1. Turnaţi circa 1 litru de apă în compartimentul pentru detergent pentru a reactiva “Sistemul Eco”. 2. Conectaţi aparatul din nou. CURĂŢAREA ȘI ÎNTREŢINEREA Exteriorul aparatului și panoul de comenzi • Se pot spăla cu o cârpă moale, umedă. • Se poate folosi de asemenea puţin detergent (neabraziv). • Ștergeţi cu o cârpă moale. Garnitura ușii • Curăţaţi din când în când cu o cârpă umedă. • Verificaţi periodic starea garniturii ușii. Filtrul • Controlaţi și curăţaţi filtrul cu regularitate, cel puţin de două sau trei ori pe an (vezi “Scoaterea filtrului”). Nu folosiţi fluide inflamabile pentru curăţarea aparatului. Dozatorul de detergent 1. Apăsaţi mânerul declanșator din compartimentul principal de spălare și scoateţi sertarul 2. Scoateţi grilajul acoperitor din compartimentul pentru lichidul emolient. Scoateţi separatorul din compartimentul pentru spălarea principală prin tragerea sa în sus 3. Spălaţi toate componentele sub jet de apă. 4. Puneţi la loc separatorul și grilajul în sertarul pentru detergent și împingeţi sertarul înapoi în interiorul carcasei. Furtunul de alimentare cu apă Controlaţi periodic starea furtunului din punctul de vedere al fragilităţii și dacă prezintă fisuri, și înlocuiţi-l dacă este necesar, folosind un furtun nou de același tip (disponibil la Service-ul autorizat sau la vânzătorul de specialitate). Dacă furtunul dvs. de alimentare are un înveliș protector transparent (fig. “C”), verificaţi periodic culoarea învelișului protector transparent. Dacă învelișul începe să se transforme în roșu, este un indiciu că furtunul poate avea o scurgere și trebuie înlocuit. Contactaţi service-ul nostru autorizat sau vânzătorul de specialitate pentru a obţine un furtun înlocuitor. Filtrul de sită pentru racordul de apă Verificaţi și curăţaţi cu regularitate. Pentru mașini de spălat cu un furtun de alimentare ca în figurile “A”, “B” sau “C” (în funcţie de model): 1. Închideţi robinetul și slăbiţi furtunul de alimentare cu apă de la robinet. 2. Curăţaţi filtrul de sită intern și înșurubaţi furtunul de alimentare cu apă înapoi la robinet. 3. Acum desfaceţi furtunul de alimentare din partea din spate a mașinii de spălat. 4. Scoateţi afară filtrul de sită din racordul mașinii de spălat cu un clește universal, și curăţaţi-l. 5. Puneţi la loc filtrul de sită și înșurubaţi furtunul la loc. 6. Deschideţi robinetul de apă și verificaţi dacă racordurile sunt perfect impermeabile.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

GHID DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR
În funcţie de model, mașina dumneavoastră de spălat este echipată cu diverse funcţii automate de siguranţă. Acest lucru permite detectarea la timp a defectelor, iar sistemul de siguranţă poate reacţiona corespunzător. Aceste defecţiuni sunt deseori minore, astfel ncât pot fi remediate în câteva minute. Mașina de spălat nu pornește, nu se aprinde nici o lumină indicatoare. Verificaţi dacă:
• ștecherul este introdus în priză;
• priza din perete funcţionează în mod corect (folosiţi o lampă de birou sau altceva asemănător pentru a o testa). Mașina de spălat nu pornește... și lumina indicatoare “Start/Pauză” clipește. Verificaţi dacă: • ușa este bine închisă (protecţie pentru copii); • butonul “Start/Pauză” a fost apăsat;
• indicatorul “Robinet de apă închis” se aprinde. Deschideţi robinetul de apă și apăsaţi butonul “Start/Pauză”. Aparatul se oprește pe durata programului (diferă în funcţie de model) Verificaţi dacă: • indicatorul luminos “Oprire clătire” se aprinde; terminaţi această opţiune prin apăsarea butonului “Start/Pauză” sau prin selectarea și pornirea programului “Evacuare”;
• un alt program a fost selectat și indicatorul luminos “Start/Pauză” clipește. Reselectaţi programul dorit și apăsaţi butonul “Start/ Pauză”.
• Ușa a fost deschisă și indicatorul luminos “Start/Pauză” clipește. Închideţi ușa și apăsaţi din nou butonul “Start/Pauză”.
• sistemul de siguranţă al mașinii de spălat a fost activat (vezi “Tabelul cu descrierea defecţiunilor”). Există reziduuri de detergent și aditivi în sertarul de detergent la terminarea spălării.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Verificaţi dacă:
• grilajul acoperitor al compartimentului pentru lichid emolient și al separatorului din compartimentul pentru spălarea principală sunt corect instalate în dozatorul de detergent și toate părţile componente sunt curate (vezi “Curăţarea și întreţinerea”);
• intră suficientă apă. Filtrele de sită din racordul de apă pot fi blocate (vezi “Curăţarea și întreţinerea”);
• poziţia separatorului în compartimentul pentru spălarea principală este adaptată la utilizarea de detergent pudră sau lichid (vezi “Detergenţii și aditivii”). Mașina vibrează în timpul ciclului de centrifugare.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Verificaţi dacă:
• Mașina de spălat este așezată uniform și stă ferm pe toate cele patru piciorușe;
• bolţurile pentru transport au fost îndepărtate. Înainte de a folosi mașina de spălat, bolţurile pentru transport trebuie îndepărtate. Rezultatele centrifugării finale sunt nesatisfăcătoare. Mașina de spălat are un sistem de detecţie și corecţie a instabilităţii. Dacă au fost încărcate articole grele (de exemplu halate de baie), acest sistem poate reduce automat viteza de centrifugare sau poate chiar întrerupe complet ciclul de centrifugare, dacă dezechilibrul este prea mare, chiar și după câteva porniri de centrifugare, pentru a proteja mașina de spălat.
• Dacă rufele sunt încă prea ude la sfârșitul ciclului, adăugaţi mici articole pentru a echilibra încărcătura și repetaţi ciclul de centrifugare.
• Formarea spumei în exces poate împiedica centrifugarea. Utilizaţi o cantitate corectă de detergent.
• Verificaţi dacă nu cumva selectorul vitezei de centrifugare a fost setat pe ”0”. Dacă mașina dvs. de spălat este dotată cu un afișaj al timpului: durata de timp afișată iniţial este prelungită / scurtată cu o perioadă de timp:

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Aceasta este o caracteristică normală a mașinii de spălat pentru a se adapta la factorii care pot avea un efect asupra duratei programului de spălare, de exemplu:
• formarea excesivă de spumă;
• instabilitate a încărcării din cauza rufelor prea grele;
• durată prelungită de încălzire datorită temperaturii reduse a apei de alimentare;

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Din cauza unor asemenea influenţe, durata rămasă a programului este recalculată, și actualizată dacă este necesar. În plus, pe durata fazei de umplere, mașina de spălat evaluează încărcătura și dacă este necesar reglează în mod corespunzător durata iniţială a programului. Pe durata unor asemenea perioade de actualizare, pe afișajul timpului apare o animaţie. Tabelul cu descrirea defecţiunilor a. Indicatorul “Robinet de apă închis” se aprinde. Aparatul nu este alimentat cu apă, sau este alimentat cu insuficientă apă. Pentru modelele cu afișaj al timpului rămas, apare “FH” pe acest afișaj. Indicatorul “Start/ Pauză” clipește. Verificaţi dacă: • robinetul de apă este complet deschis și dacă presiunea de alimentare cu apă este suficientă. • furtunul de alimentare cu apă este îndoit. • filtrele de sită din racordul de apă sunt blocate (vezi “Curăţarea și întreţinerea”/ “Filtrele de sită din racordul de apă”). • Apa din furtunul de alimentare este îngheţată. După ce problema a fost înlăturată, reporniţi programul prin apăsarea din nou a butonului “Start/Pauză”. Dacă defecţiunea apare din nou, contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul”). b.Indicatorul “Curăţaţi pompa” se aprinde Apa murdară nu este evacuată Indicatorul “Curăţaţi pompa” se aprinde Pentru modelele cu afișaj al timpului rămas, apare “FP” pe acest afișaj. Mașina de spălat se oprește la pasul respectiv al programului. Scoateţi ștecherul din priza de curent. Verificaţi dacă: • furtunul de evacuare este îndoit; • pompa sau filtrul sunt blocate (vezi “Scoaterea filtrului”). IMPORTANT: asiguraţi-vă că apa a avut timp să se răcească înainte de a evacua apa din aparat. • Furtunul de evacuare a apei este îngheţat. Conectaţi aparatul din nou. Selectaţi și porniţi programul “Evacuare” sau apăsaţi butonul “Reset” cel puţin 3 secunde și reporniţi programul dorit. Dacă defecţiunea reapare, contactaţi Serviceul autorizat (vezi “Service-ul”). c. Indicatorul “Service” se aprinde Mașina de spălat se oprește în timpul programului. Pentru modelele cu afișaj al timpului rămas, apare un cod de eroare între “F02” și “F35”, “FA” sau “Fod” pe acest afișaj. Dacă apare un cod de eroare între “F02” și “F35” pe acest afișaj: Selectaţi și porniţi programul “Evacuare” sau apăsaţi butonul “Reset” cel puţin 3 secunde. Apoi selectaţi și porniţi programul dorit din nou. Dacă defecţiunea persistă, scoateţi aparatul din priză și contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul”). Dacă apare codul de eroare “FA” pe afișaj: Stingeţi aparatul, scoateţi ștecherul din priză și închideţi robinetul de apă. Înclinaţi aparatul înainte cu grijă pentru a permite apei adunate să curgă prin partea de jos a aparatului. După aceea: 1. Conectaţi ștecherul aparatului în priza de curent electric; 2.Porniţi robinetul de apă (dacă apa curge imediat din nou în aparat, fără ca aparatul să pornească, înseamnă că există o defecţiune. Închideţi alimentarea cu apă și contactaţi Service-ul autorizat); 3.Selectaţi și porniţi din nou programul dorit. Dacă defecţiunea reapare, scoateţi aparatul din priză și contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul”). Dacă apare codul de eroare “Fod” pe afișaj: Spuma în cantitate prea mare a întrerupt programul de spălare. Evitaţi dozajul excesiv cu detergenţi. 1.Selectaţi și porniţi programul “Clătire și centrifugare”. 2.După aceea, selectaţi și porniţi din nou programul dorit, utilizând mai puţin detergent. Dacă defecţiunea persistă, scoateţi aparatul din priză și contactaţi Service-ul autorizat. Lampa indicatoare roșie se aprinde Afișajul digital (dacă există) Descrierea defecţiunii “Robinetul de apă închis” “FH” “Defecţiune alimentare cu apă” “Curăţaţi pompa” “FP” “Defecţiune la evacuare” “Service” de la “F02” la “F35” sau “FA” sau “Fod” “Defecţiune modul electric” “Defecţiune Dispozitiv cu pană de etanșare” “Spumă în exces” SERVICE-UL Înainte de a contacta Service-ul autorizat:

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

1. Încercaţi să remediaţi singur problema (vezi “Ghid de detectare a defecţiunilor”).
2.Porniţi din nou programul pentru a verifica dacă problema se repetă.
3.Dacă mașina de spălat continuă să funcţioneze în mod defectuos, contactaţi Service-ul autorizat. Comunicaţi:
• Tipul de problemă.
• Modelul exact al mașinii de spălat.
• Codul Service (numărul scris după cuvântul SERVICE). Eticheta Service se găsește pe partea interioară a ușii. • Adresa dvs. completă.
• Numărul dumneavoastră și prefixul telefonic. Numărul de telefon și adresa Service-ului autorizat sunt specificate pe fișa de garanţie. Ca alternativă, consultaţi vânzătorul de la care aţi cumpărat aparatul. ACCESORII

Prin intermediul Service-ului nostru autorizat sau a distribuitorului de specialitate puteţi obţine:
• un sertar piedestal care poate fi instalat dedesubtul mașinii de spălat. Acesta înalţă mașina, pentru a permite încărcarea și descărcarea mai confortabilă, pentru că nu va mai trebui să vă aplecaţi pentru a avea acces la aparat. Mai mult, reprezintă o soluţie foarte bună pentru stocare și economisire a spaţiului.
• un set de fixare cu ajutorul căruia vă puteţi monta uscătorul deasupra mașinii dvs. de spălat, astfel economisind spaţiu. Unele modele pot fi montate dedesubtul suprafeţei de lucru din bucătăria dvs.; în aceast caz, vă rugăm contactaţi Service-ul nostru autorizat (vezi mai sus).

Ţineţi cont de faptul că:
• aparatul TREBUIE instalat dedesubtul unei suprafeţe de lucru continue.
• în conformitate cu reglementările legale de siguranţă, instalarea aparatului TREBUIE efectuată de un tehnician autorizat sau de Service-ul nostru autorizat.
• aparatul TREBUIE instalat utilizând panoul intermediar de acoperire din setul de bază UBS care poate fi obţinut de la distribuitorii de specialitate sau de la Service-ul nostru autorizat.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

TRANSPORTUL / MANIPULAREA Nu ridicaţi niciodată aparatul tragându-l de partea superioară. 1. Scoateţi ștecherul din priza de curent. 2. Închideţi robinetul de apă. 3. Deconectaţi furtunul de alimentare și pe cel de evacuare a apei. 4. Evacuaţi toată apa din furtunuri și din aparat (vezi “Scoaterea filtrului”, “Evacuarea apeireziduale”). 5. Instalaţi bolţurile pentru transport (obligatoriu).

Motorul interver la masina de spalat

Motorul inverter la masina de spalat constituie unul din avantajele noilor technologii promovate de producatorii in domeniu.

Va recomandam totodata articolul in care am sintetizat principalele criterii de alegere ale masinii de spalat rufe, printre care am mentionat si existenta motorului inverter, in articolul Criterii alegere masina de spalat rufe.

Primul avantaj este dat de eficienta energetica si de un randament mai bun fata de motorul traditional, al doilea avantaj este dat de durata de viata estimata,mai mare, intrucat transmisia intre componentele motorului se face fara frecare mecanica, adica uzura, datorita transmisiei realizate printr~un camp electromagnetic.Am evaluat principalele categorii de produse pe care le pune producatorul de electrocasnice si incorporabile Whirlpool, in articolul Pareri despre Whirlpool.

Va recomandam totodata si articolul Cea mai buna masina de spalat rufe Whirlpool.

Un alt avantaj este dat de reducerea zgomotului emis care, alaturi de pozitionarea centrala, pe axul de simetrie al masinii de spalat a motorului, reduce semnificativ zgomotul.

Detratarea masinii de spalat


Magazinele specializate in domeniul produselor electrocasnice pun la dispozitia clientilor solutii praf sau lichide de detratare a instalatiei masinii de spalat.

O detratare completa este recomandata o data la 3,4 luni, daca nu folositi detratant cum ar fi Calgon-ul odata cu detergentul in momentul spalarii.
Utilizarea solutiilor de detratare sunt recomandabile intrucat Calgon-ul este eficient pentru detratarea instalatiei masinii de spalat, insa afecteaza tesaturile. O utilizare a solutiilor de detratare o data la 3-4 luni este recomandabila si din prisma costurilor, care sunt mult mai mici.
Aceste solutii de detratare sunt des intalnite in tarile vestice, mare parte a utilizatorilor masinii de spalat preferand acest mod de mentenanta a masinii de spalat.
Aceste solutii se folosesc la un program complet de 90-95 de grade, in functie de tipul masinii, fara rufe si este recomandat o data la 6 luni.

15 mar. 2011

Pregatirea masini de spalat rufe inaintea spalarii

PREGĂTIREA SPĂLĂRII

1.Sortaţi rufele în funcţie de...

• Tipul de ţesătură / etichetă cu simbolul de îngrijire

Bumbac, fibre mixte, delicate/sintetice, lână,articole de spălat de mână.

• CuloareSeparaţi articolele colorate de cele albe.Spălaţi separat rufele noi colorate.

• Încărcare

Spălaţi laolaltă rufe de dimensiuni diferite pentrumărirea eficienţei de spălare și o mai bunădistribuire a încărcăturii în interiorul tamburului.

• Fineţe
Spălaţi articolele mici (de exemplu ciorapi denailon, curele etc.) și articole cu agăţători (deexemplu sutiene) într-un săculeţ de pânză sau faţă de pernă cu fermoar. Scoateţi întotdeauna inelele perdelelor sau spălaţi perdelele împreună cu inelele puse într-un săculeţ de bumbac.
2.Goliţi toate buzunareleMonezi, ace de siguranţă etc. pot deteriorarufele, tamburul și cuva.
3.ÎnchizătoareÎnchideţi fermoarele și încheiaţi nasturii saucopcile; curelele sau cordoanele dezlegatetrebuie legate laolaltă.

Îndepărtarea petelor

• Petele de sânge, lapte, ouă etc. sunt în general eliminate în faza enzimatică a programului.
• Pentru îndepărtarea petelor de vin roșu, cafea, ceai, iarbă și fructe, etc. adăugaţi un agent pentru îndepărtarea petelor în compartimentul pentru spălarea principală a dozatorului de detergent.
• Dacă este necesar, trataţi în prealabil zonele extrem de murdare cu un agent pentru
îndepărtarea petelor.

Vopsirea

• Folosiţi numai vopsele potrivite pentru folosirea cu mașini de spălat.
• Urmaţi instrucţiunile furnizate de către fabricant.
• Componentele din plastic sau cauciuc ale mașinii de spălat pot rămâne pătate de vopsea.

Încărcarea rufelor1. Deschideţi ușa.
2. Introduceţi pe rând rufele desfăcute în mașină, fără a o supraîncărca. Respectaţi capacitatea de încărcare prevăzută în Ghidul scurt de referinţă.
Notă: supraîncărcarea mașinii va duce la rezultate nesatisfăcătoare ale spălării și la obţinerea de rufe mototolite
3. Închideţi ușa.

11 mar. 2011

MANUAL DE UTILIZARE WHIRLPOOL AWE7516

Am evaluat principalele categorii de produse pe care le pune producatorul de electrocasnice si incorporabile Whirlpool, in articolul Pareri despre Whirlpool.

Mai multe informatii privind calitatea si fiabilitatea masinilor de spalat rufe, precum si pareri si recomandari cu privire la masinile de spalat rufe, dar si produsele electrocansice in general puteti citi in articolele urmatoare:


CUPRINS -ÎNAINTE DE A FOLOSI MAȘINA DE SPĂLAT -PRECAUŢII ȘI RECOMANDĂRI GENERALE -DESCRIEREA MAȘINII DE SPĂLAT -ÎNAINTEA PRIMULUI CICLU DE SPĂLARE -PREGĂTIREA SPĂLĂRII -DETERGENŢII ȘI ADITIVII -CURĂŢAREA FILTRULUI -EVACUAREA APEI REZIDUALE -CURĂŢAREA ȘI ÎNTREŢINEREA -GHID DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR -SERVICE-UL -TRANPORT ȘI MANIPULARE -INSTALAREA

Am realizat un top in urma evaluarii masinilor de spalat rufe, top care tine cont de cele mai importante criterii in alegerea masinii de spalat rufe:
  • raportul calitate pret
  • optiuni programare
  • eficienta spalarii si stoarcerii
  • capacitate
  • fiabilitate
  • nivel de zgomot
Aceste caracteristici sunt, din punctul nostru de vedere cele mai importante si sunt esentiale pentru alegerea unei masini de spalat rufe bune. Eficienta spalarii este cel mai important criteriu din cele mai sus mentionate si au primit punctaj maxim modelele care au un patent certificat in ceea ce priveste procesul de spalare. Mai multe detalii in acest sens puteti citi in articolul Criterii alegere masina de spalat rufe. Astfel, in urma evaluarii noastre, modelele de mai sunt sunt cele mai bune masini de spalat rufe:


Topul celor mai bune masini de spalat rufe, pe baza criteriilor mai sus mentionate, evaluate de blogul Incorporabile Premium este urmatorul:

29 puncte - Masina de spalat rufe, 9kg, 1600 rotatiii pe minut AEG L98699FLE2
28 puncte - Masina de spalat rufe, 12kg, 1200 rotatii pe minut Samsung WF1124XAC 
28 puncte - Masina de spalat rufe, 9k, 1600 rotatii pe minut Gorenje W9865E
27 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut, Siemens WM14T440BY
27 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut, MIELE WDA 110 WPM
27 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1600 rotatii pe minut, AEG L88689FL2
25 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1200 rotatii pe minut, Samsung WF80F5E0W2W
25 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1200 rotatii pe minut, Gorenje W8424
25 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut, Bosch WAT28460B
24 puncte - Masina de spalat rufe, 6kg, 1400 rotatii pe minut, Beko WMY61483LB2
24 puncte - Masina de spalat rufe, 9kg, 1400 rotatii pe minut, Indesit Innex XWDE 961480X 

Modelele de mai sus sunt primele 10 modele cele mai bune masini de spalat rufe de pe piata din tara noastra, pe care blogul de electrocasnice si incorporabile Incorporabile Premium le-a evaluat. Mai jos gasiti si alte modele ce au obtinut un scoring mai mic, dar care nu sunt ne neglijat:


23 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut  LG F14A8TDA
23 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut Bosch WAQ2446KBY
22 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut, Electrolux EWF1284BW 
22 puncte - Masina de spalat rufe, 6kg, 1200 rotatii pe minut, Samsung WF60F4E5W2X
22 puncte - Masina de spalat rufe, 8kg, 1400 rotatii pe minut,  Whirlpool AWO/C 81400
19 puncte - Masina de spalat rufe, 7kg, 1200 rotatii pe minut, Ariston Aqualtis AQ83D29
18 puncte - Masina de spalat rufe slim, 6kg, 1200 rotatii pe minut, Whirlpool AWSX63213


ÎNAINTE DE A FOLOSI MAȘINA DE SPĂLAT 1. Îndepărtaţi ambalajul și controlaţi a. Tăiaţi și îndepărtaţi plasticul în care este înfășurată. b. Îndepărtaţi protecţia superioară și colţurile protectoare. c. Îndepărtaţi protecţia inferioară înclinând și întorcând aparatul pe un colţ inferior posterior. Verificaţi ca partea neagră de plastic a protecţiei inferioare (dacă există la acest model) să rămână în ambalaj și nu pe fundul mașinii. Acest lucru este important, pentru că altfel partea de plastic poate deteriora mașina de spălat pe durata funcţionării. d. Deschideţi capacul prin apăsarea sa ușor în jos și ridicând mânerul. Îndepărtaţi căptușeala de amortizare din polistiren (în funcţie de model).

e. Îndepărtaţi pelicula albastră de protecţie de pe panou (în funcţie de model). • După dezambalare asiguraţi-vă că mașina de spălat nu este deteriorată. Dacă aveţi vreun dubiu, nu folosiţi mașina de spălat. Contactaţi Service-ul autorizat sau vânzătorul dumneavoastră local. • Nu lăsaţi la îndemâna copiilor materialele de ambalaj (saci de plastic, polistiren, etc.); acestea sunt potenţial periculoase. • Dacă aparatul a fost expus la rece înainte de livrare, păstraţi-l la temperatura camerei câteva ore înainte de punerea în funcţiune. 2.Scoateţi bara pentru transport • Mașina de spălat este prevăzută cu șuruburi pentru transport și o bară pentru transport pentru a preveni deteriorarea pe durata transportului. Înainte de a folosi mașina de spălat trebuie să scoateţi bara pentru transport (vezi “Instalarea”/“Scoaterea barei pentru transport”). 3. Instalaţi mașina de spălat • Puneţi mașina de spălat pe o suprafaţă plană și stabilă. • Reglaţi piciorușele pentru a asigura stabilitatea mașinii și nivelarea (vezi “Instalarea”/“Reglaţi piciorușele”). • În cazul podelelor din lemn sau a celor așa numite "podele cu articulaţie" (de exemplu anumite tipuri de parchet sau podele laminate), puneţi aparatul pe o foaie de placaj cu dimensiunile 40 x 60 cm și cu grosimea de cel puţin 3 cm, care să fie fixată de podea. 4.Alimentarea cu apă • Racordaţi furtunul de alimentare cu apă în conformitate cu reglementările companiei locale de apă (vezi “Instalarea”/“Conectaţi furtunul de alimentare cu apă”). • Alimentarea cu apă: Numai apă rece • Robinetul: racord filetat de 3/4" pentru furtun • Presiune: 100-1000 kPa (1-10 bar). • Utilizaţi numai un furtun de alimentare cu apă nou pentru racordarea mașinii de spălat la alimentarea cu apă. Furtunurile uzate nu trebuie utilizate și trebuie aruncate. 5.Furtun de evacuare • Racordaţi furtunul de evacuare la sifon sau agăţaţi-l pe marginea unei chiuvete cu ajutorul cotului în formă de "U" (vezi "Instalarea”/ “Conectaţi furtunul de evacuare a apei”). • Dacă mașina de spălat este racordată la un sistem intern de evacuare, asiguraţi-vă că acesta din urmă este dotat cu o supapă pentru a evita încărcarea și evacuarea simultană a apei (efect de sifonare). 6.Conexiunea electrică • Conexiunile electrice trebuie să fie executate de către un tehnician calificat, în conformitate cu instrucţiunile fabricantului și reglementările standard de siguranţă în vigoare. • Caracteristicile tehnice (tensiune, energie și siguranţe) sunt prezentate pe plăcuţa indicatoare aflată în partea din spate a aparatului. • Mașina de spălat trebuie să fie conectată la reţeaua electrică folosind numai o priză cu împământare, în conformitate cu reglementările în vigoare. Împământarea mașinii de spălat este obligatorie prin lege. Fabricantul nu își asumă nici o responsabilitate pentru daunele cauzate persoanelor sau bunurilor, derivate direct sau indirect din nerespectarea instrucţiunilor. • Nu utilizaţi prelungitoare sau prize multiple. • Înainte de a executa orice acţiune de întreţinere a mașinii de spălat deconectaţi-o de la reţeaua de curent electric. • După instalarea aparatului, conectarea sau deconectarea de la reţeaua de alimentare electrică trebuie să fie asigurată printr-un întrerupător bipolar. • Nu utilizaţi mașina de spălat dacă s-a deteriorat în timpul transportului. Informaţi Service-ul autorizat. • Cablul de alimentare electrică poate fi înlocuit doar de Service-ul autorizat. • Mașina de spălat trebuie să fie conectată la o instalaţie de pământare corespunzătoare, în concordanţă cu reglementările în vigoare. În special aparatele instalate în clădiri care au un duș sau o baie, trebuie să fie protejate cu un dispozitiv de curent rezidual diferenţial de cel puţin 30 mA. Împământarea mașinii de spălat este obligatorie prin lege. Fabricantul nu își asumă nici o responsabilitate pentru daunele cauzate persoanelor sau bunurilor, derivate direct sau indirect din nerespectarea instrucţiunilor de mai sus. • Mașina de spălat poate fi folosită doar pentru uzul casnic și pentru utilizările prevăzute. Dimensiuni: Lăţime: 400 mm Înălţime: 900 mm Grosime: 600 mm.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

PRECAUŢII ȘI RECOMANDĂRI GENERALE 1.Ambalajul • Materialele de ambalare sunt 100% reciclabile și poartă simbolul de reciclare . Respectaţi regulile locale pentru eliminarea deșeurilor pentru înlăturarea materialelor de ambalare. 2.Eliminarea ambalajului și a aparatelor vechi • Acest aparat este marcat în conformitate cu Directiva Europeană 2002/96/CE referitoare la Deșeurile de Echipament Electric și Electronic (WEEE). Asigurându-vă că acest produs este eliminat în mod corect, contribuiţi la prevenirea potenţialelor consecinţe negative asupra mediului înconjurător și sănătăţii persoanelor, consecinţe care ar putea fi provocate de aruncarea necorespunzătoare la gunoi a acestui produs. Simbolul de pe produs, sau de pe documentele care însoţesc produsul, indică faptul că acesta nu poate fi aruncat împreună cu deșeurile menajere. Trebuie predat la punctul de colectare corespunzător, pentru reciclarea echipamentului electric și electronic. Aruncarea la gunoi a aparatului trebuie făcută în conformitate cu normele locale pentru eliminarea deșeurilor. Pentru informaţii mai detaliate privind eliminarea, valorificarea și reciclarea acestui produs, vă rugăm să contactaţi administraţia locală, serviciul de eliminare a deșeurilor menajere sau magazinul de unde aţi cumpărat produsul. • Mașina de spălat este fabricată din materiale reutilizabile. Trebuie să fie aruncată ţinând cont de reglementările locale în vigoare cu privire la aruncarea deșeurilor. • Înainte de aruncare, tăiaţi cablul de alimentare astfel încât aparatul să nu mai poată fi conectat la reţea. • Îndepărtaţi detergentul din compartiment dacă aveţi intenţia să aruncaţi mașina de spălat. 3. Instrucţiuni de siguranţă • Mașina de spălat este potrivită doar pentru utilizare de interior. • Nu păstraţi produse inflamabile în apropierea aparatului. • Nu așezaţi aparate electrice deasupra mașinii dvs. de spălat. • Nu permiteţi copiilor să se joace cu mașina de spălat sau în interiorul acesteia • Nu încercaţi să forţaţi deschiderea capacului. • Dacă este necesar, cablul electric poate fi înlocuit cu unul identic care poate fi obţinut de la Serviceul autorizat. Cablul de alimentare va trebui să fie înlocuit doar de către un tehnician specializat.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

4. Indicaţii pentru economisirea energiei • Prin încărcarea mașinii cu cantităţile maxime de rufe recomandate puteţi obţine cele mai bune rezultate din punct de vedere energetic, al consumului de apă, de detergent și de timp. • Nu depășiţi dozajele recomandate de fabricant și indicate pe ambalajul detergentului. • Clapeta Eco - un sistem special la orificiul de ieșire - previne pierderea detergentului din tambur, evitând împrăștierea detergentului în mediul înconjurător. • Utilizaţi “Prespălarea” doar pentru rufele foarte murdare! Economisiţi detergent, timp, apă și energie dacă nu selectaţi “Prespălare” pentru rufelepuţin sau normal murdare. • Trataţi în prealabil petele cu o substanţă de scos petele, sau înmuiaţi petele uscate în apă înainte de spălare, pentru a evita utilizarea unui program de spălare cu apă fierbinte. • Economisiţi energie folosind un program la 60° C în loc de 95°C sau un program la 40° C în loc.

In situatia in care masina de spalat nu mai functioneaza corespunzator, va recomandam articolul  Probleme ce pot aparea la masina de spalat rufe

de 60°C. • Economisiţi energie și timp prin selectarea unei viteze mari de centrifugare pentru a reduce apa din rufe înainte de a folosi un fier de călcat (pentru mașinile care dispun de o viteză de centrifugare reglabilă). 5.Recomandări generale • Nu lăsaţi mașina de spălat conectată când nu este în uz. Închideţi robinetul de apă. • Înainte de a executa curăţarea sau întreţinerea aparatului, opriţi mașina de spălat și deconectaţio de la alimentarea electrică. 6.Declaraţie de Conformitate CE • Această mașină de spălat a fost proiectată, fabricată și distribuită în conformitate cu normele de siguranţă ale Directivelor CE: Directiva pentru tensiuni joase 73/23/CEE Directiva EMC (Compatibilitate Electromagnetică) 89/336/CEE Directiva CE de marcare 93/68/CEE

DESCRIEREA MAȘINII DE SPĂLAT ÎNAINTEA PRIMULUI CICLU DE SPĂLARE 1.Capac 2.Dozatorul de detergent 3.Tambur cu clape rabatabile 4. Orificiu de acces la pompă, în spatele filtrului 5. Eticheta cu informaţii pentru Service (în spatele capacului filtrului) 6. Levier pentru mobilitate (în funcţie de model) • Pentru a muta mașina de spălat: trageţi puţin mânerul cu mâna și trageţi-l cu piciorul până se oprește. 7.Piciorușe reglabile Pentru a înlătura apa reziduală rămasă după testarea de către fabricant, vă recomandăm să efectuaţi un scurt ciclu de spălare fără rufe. 1.Deschideţi robinetul. 2. Închideţi clapele rabatabile ale tamburului. 3.Turnaţi puţin detergent (circa 30 ml) în compartimentul pentru spălarea principală a dozatorului de detergent. 4. Închideţi capacul. 5. Selectaţi și porniţi un program scurt (vezi tabelul cu programe separat).

PREGĂTIREA SPĂLĂRII Sortarea rufelor 1. Sortaţi rufele în funcţie de … • Tipul de ţesătură / etichetă cu simbolul de îngrijire Bumbac, fibre mixte, delicate/sintetice, lână, articole de spălat de mână. • Culoare Separaţi articolele albe de cele colorate. Spălaţi separat rufele noi colorate. • Dimensiune Spălaţi laolaltă rufe de dimensiuni diferite pentru mărirea eficienţei de spălare și o mai bună distribuire a încărcăturii în interiorul tamburului. • Materiale delicate Spălaţi separat articolele delicate: folosiţi un program special pentru lână pură nouă , perdele sau alte articole delicate. Scoateţi întotdeauna clipsurile perdelelor sau spălaţi perdelele împreună cu clipsurile puse într-un săculeţ de bumbac. Folosiţi programul special pentru spălarea materialelor delicate. Spălaţi ciorapi, curele și alte articole mici sau articole cu copci (de exemplu sutiene) în săculeţe speciale de bumbac, pentru mașini de spălat, sau în feţe de perne cu fermoar.

2.Goliţi buzunarele Monedele, acele de siguranţă și alte articole similare pot deteriora tamburul și cuva aparatului. 3. Închizătoare Închideţi fermoarele și încheiaţi nasturii sau copcile; curelele sau cordoanele dezlegate trebuie legate laolaltă.

Îndepărtarea petelor • Petele de sânge, lapte, ouă și de alte substanţe organice sunt în general eliminate de către faza enzimatică a programului. • Pentru îndepărtarea petelor de vin roșu, cafea, ceai, iarbă și fructe, etc. adăugaţi un agent pentru îndepărtarea petelor în compartimentul pentru spălarea principală a dozatorului de detergent. • Se recomandă tratarea petelor mai rezistente înainte de spălare. Vopsirea și înălbirea • Utilizaţi numai vopsele și înălbitori potriviţi pentru mașini de spălat. • Urmaţi instrucţiunile furnizate de către fabricant. • Componentele din plastic sau cauciuc ale mașinii pot rămâne pătate de vopsea sau înălbitori . Încărcarea rufelor 1. Deschideţi capacul mașinii prin tragerea sa în sus. 2. Deschideţi tamburul prin apăsarea butonului (imaginile “1a” sau “1b” - în funcţie de model). 3. Puneţi rufele pentru spălat în interiorul tamburului una câte una. Nu depășiţi încărcarea maximă a programelor indicate în tabelul cu programe separat. Note: - Supraîncărcarea mașinii va duce la rezultate nesatisfăcătoare ale spălării și la obţinerea de rufe mototolite. - Aveţi grijă ca rufele să nu atârne peste tambur; în acest caz, apăsaţi rufele în interiorul tamburului astfel încât să existe suficient spaţiu liber pentru a închide bine clapele rabatabile. - Nu utilizaţi clapele rabatabile pentru a împinge rufele în interiorul tamburului. 4.Pentru a închide tamburul, aduceţi ambele uși la mijloc din nou ATENŢIE: verificaţi dacă clapele rabatabile ale tamburului sunt bine blocate - în funcţie de model: - cârligul metalic trebuie prins în întregime în clapa ușii spate - vezi imaginea 2a, sau - toate cârligele metalice trebuie prinse bine în interiorul clapei ușii spate, și butonul trebuie să se suprapună peste marginea clapei ușii spate - vezi imaginea 2b; - verificaţi să nu existe rufe blocate între clapele rabatabile, sau între clapele rabatabile și tambur. DETERGENŢII ȘI ADITIVII Alegerea detergenţilor și aditivilor corespunzători Alegerea detergentului depinde de: • tipul de ţesătură (bumbac, sintetice, delicate/ sintetice, lână) Notă: pentru spălarea lânii folosiţi numai detergenţi speciali. • culoare; • temperatura de spălare; • gradul și tipul de murdărie. Note: • Nu utilizaţi detergenţi lichizi în cazul activării funcţiei “Pornire cu întârziere” (dacă este disponibilă la mașina dvs.). • Nu utilizaţi detergenţi lichizi pentru programul principal de spălare în cazul activării opţiunii “Prespălare” sau selectării unui program cu “Prespălare” (în funcţie de model). • Reziduurile albicioase pe materialele închise la culoare provin de la aditivii insolubili conţinuţi în detergenţii moderni fără fosfaţi. Dacă observaţi această problemă, scuturaţi sau periaţi articolele afectate sau folosiţi un detergent lichid. • Păstraţi detergenţii și aditivii într-un loc sigur, uscat și departe de accesul copiilor. • Folosiţi numai detergenţi și aditivi produși special pentru mașinile de spălat de uz casnic. •Dacă folosiţi agenţi de decalcifiere, vopsele sau substanţe înălbitoare, asiguraţi-vă că sunt adecvate pentru utilizarea lor în mașinile de spălat rufe. • Agenţii de decalcifiere conţin componenţi care pot deteriora unele părţi ale mașinii de spălat. • Nu folosiţi solvenţi în mașină (terebentină, benzină , etc.). • Nu spălaţi ţesături care au fost tratate cu solvenţi sau cu lichide inflamabile. Dozaj Urmăriţi indicaţiile de pe ambalajul detergentului în ceea ce privește: • gradul și tipul de murdărie; • cantitatea de rufe; - încărcarea completă: urmăriţi instrucţiunile producătorului de detergent; - încărcarea pe jumătate: 3/4 din cantitatea folosită pentru o încărcătură completă; - încărcarea minimă (circa 1 kg): jumătate din cantitatea folosită pentru o încărcătură completă; • duritatea apei din zona dumneavoastră (solicitaţi informaţii la compania de distribuire a apei): apa dulce necesită mai puţin detergent decât apa dură.

Note: • Prea mult detergent poate cauza formarea excesivă de spumă, ceea ce reduce eficienţa spălării. Dacă mașina de spălat detectează prea multă spumă, poate fi împiedicată centrifugarea. • Detergentul insuficent poate cauza: rufe gri, depuneri pe tambur, cuvă și pe dispozitivul de încălzire.

• Când folosiţi substanţe de înmuiere, adăugaţi apă în dozatorul de detergent până la semnul “MAX” al nivelului. • Când folosiţi detergenţi cu o concentraţie mare, utilizaţi dozatorul furnizat cu detergentul și plasaţil direct în tambur pentru evitarea problemelor de Utilizarea de înălbitor pe bază de clor • Spălaţi rufele folosind programul de spălare dorit (Bumbac, Sintetice), adăugând o cantitate corespunzătoare de substanţă de înălbire în compartimentul pentru LICHID EMOLIENT (închideţi cu grijă dozatorul de detergent). • Imediat după terminarea programului, porniţi programul “Clătire și centrifugare” pentru a elimina orice miros rezidual de înălbitor; dacă doriţi, puteţi adăuga lichid emolient. • Nu puneţi niciodată atât înălbitor pe bază de clor cât și lichid emolient în compartimentul pentru lichid emolient în același timp. Utilizarea de apret pudră Dacă doriţi să utilizaţi apret pudră, procedaţi după cum urmează: • Spălaţi rufele folosind programul de spălare dorit. • Preparaţi soluţia de apret în conformitate cu instrucţiunile fabricantului de apret. • Turnaţi soluţia de apret preparată (maxim 100 ml) în compartimentul pentru substanţa de înmuiere a dozatorului de detergent. • Închideţi capacul și porniţi programul "Clătire și centrifugare". Locul pentru detergent și adiviti Turnaţi detergentul: • Praf de spălat pentru prespălare și spălarea principală • Praf de spălat pentru spălarea principală fără prespălare • Substanţe pentru înmuiere și apretat, fără a depăși semnul “MAX”. • Substanţe de scos petele • Substanţe de dedurizare a apei (duritate a apei de categoria 4) • Apret (diluat în apă); maximum 100 ml) Aveţi grijă să nu umpleţi mai mult de marcajul “MAX” al nivelului. Pentru programe fără prespălare și temperaturi mai mici de 40° C, este recomandată folosirea

detergenţilor lichizi pentru a evita formarea de reziduuri albicioase pe rufe.

CURĂŢAREA FILTRULUI Mașina de spălat este dotată cu o pompă cu autocurăţare. Filtrul păstrează obiectele cum ar fi butoanele, monedele, acele de siguranţă etc. care au fost lăsate în rufe. Controlaţi filtrul dacă pe panoul de comandă apare indicaţia “Curăţaţi pompa” (în cazul acesta, mașina de spălat nu evacuează corect sau nu reușește să efectueze ciclurile de centrifugare). Mașina are un dispozitiv de siguranţă, care oprește mașina de spălat înaintea fiecărei umpleri în cazul în care apa nu a fost evacuată complet din cuvă în partea anterioară a programului de spălat. Controlaţi filtrul cu regularitate, de două sau trei ori pe an și curăţaţi-l dacă este necesar.

IMPORTANT: asiguraţi-vă că apa a avut timp să se răcească înainte de a scoate filtrul.
1. Scoateţi ștecherul din priză.
2. Deschideţi capacul filtrului pentru impurităţi cu ajutorul unei monede.
3. Așezaţi un recipient dedesubt.
4. Răsuciţi ușor filtrul în sens antiorar până când mânerul este vertical; nu-l scoateţi încă.
5. Așteptaţi până când apa este complet evacuată.
6. Acum desfaceţi complet filtrul și scoateţi-l.
7. Curăţaţi filtrul și compartimentul filtrului.
8. Verificaţi ca rotorul pompei (în carcasa din spatele filtrului) să nu fie obstrucţionat.
9. Introduceţi din nou filtrul și înșurubaţi-l complet în sens orar până când se oprește (până când mânerul este orizontal).
10. Turnaţi aproximativ un litru de apă în mașină prin tambur și controlaţi dacă apa nu se scurge din filtru.
11. Închideţi capacul filtrului.
12. Reconectaţi mașina de spălat. EVACUAREA APEI REZIDUALE Apa reziduală trebuie evacuată: • Înainte de a transporta mașina. • Dacă indicatorul “Curăţaţi pompa” se aprinde (vezi “Ghid de detectare a defecţiunilor” și capitolul anterior “Curăţarea filtrului”).
1. Opriţi mașina de spălat și scoateţi ștecherul din priză.
2. Închideţi robinetul de apă.
3. Deschideţi capacul filtrului pentru impurităţi cu ajutorul unei monede, de exemplu.
4. Puneţi un recipient puţin adânc sub orificiul de acces la pompă.
5. Rotiţi ușor filtrul în sens opus acelor de ceasornic până când apa începe să curgă afară, dar nu o evacuaţi încă pe toată.
6. Așteptaţi până când apa este complet evacuată.
7. Acum desfaceţi complet filtrul și scoateţi-l.
8. Înclinaţi aparatul înainte cu grijă pentru a permite apei rămase să curgă.
9. Reinstalaţi filtrul prin înșurubare în sens orar cât de mult posibil.
10.Verificaţi dacă filtrul este bine fixat și închideţi capacul filtrului.

Înainte de a folosi din nou mașina de spălat: 1. Turnaţi circa 1 litru de apă în mașină, direct pe tambur, pentru a reactiva "Sistemul Eco”. 2. Conectaţi aparatul din nou.

CURĂŢAREA ȘI ÎNTREŢINEREA Dozatorul de detergent 1.Apăsaţi butoanele de pe fiecare parte a dozatorului. 2.Trageţi dozatorul înspre dumneavoastră și scoateţi-l. Este posibil să rămână o cantitate mică de apă în dozator. Se recomandă să ţineţi dozatorul în poziţie verticală. 3.Spălaţi dozatorul folosind apă de la robinet. Puteţi de asemenea scoate capacele sifonului din dozator pentru curăţare. 4.Puneţi la loc capacele sifonului în dozator (dacă au fost scoase).Verificaţi dacă sunt fixate la loc. 5.Puneţi la loc dozatorul prin așezarea agăţătoarelor inferioare în găurile capacului și pivotarea până când ambele butoane superioare se blochează.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Notă: verificaţi dacă dozatorul de detergent este reinstalat corect. Furtunul de alimentare cu apă Controlaţi și curăţaţi cu regularitate (cel puţin de două sau trei ori pe an). 1.Scoateţi ștecherul din priză. 2. Închideţi robinetul de apă. 3.Deșurubaţi furtunul de la robinet. 4.Curăţaţi cu atenţie filtrul aflat la capătul furtunului, fără al demonta, de exemplu cu o periuţă de dinţi. Notă: Nu introduceţi furtunul în apă. 5.Înșurubaţi cu mâna furtunul flexibil înapoi la robinet. Nu folosiţi un clește plat (risc de deteriorare a racordului). 6.Deschideţi robinetul de apă și verificaţi dacă racordurile sunt impermeabile. 7. Introduceţi ștecherul la loc în priză. Furtunul de alimentare cu apă Controlaţi periodic starea furtunului de alimentare din punctul de vedere al fragilităţii și dacă prezintă fisuri, și înlocuiţi-l dacă este necesar, folosind un furtun nou de același tip (disponibil la Service-ul autorizat sau la vânzătorul de specialitate). Dacă furtunul dvs. de alimentare are un înveliș protector transparent (fig. “B”), verificaţi periodic culoarea învelișului protector transparent. Dacă învelișul începe să se transforme în roșu, este un indiciu că furtunul poate avea o scurgere și trebuie înlocuit. Contactaţi service-ul nostru autorizat sau vânzătorul de specialitate pentru a obţine un furtun înlocuitor. Exteriorul aparatului și panoul de comenzi • Curăţaţi cu o cârpă umedă moale. • Dacă este necesar, poate fi folosit un detergent neutru de uz casnic (nu utilizaţi produse agresive sau abrazive).

Interiorul aparatului • După fiecare spălare, lăsaţi capacul deschis o perioadă de timp, pentru a permite uscarea interiorului aparatului. • Dacă nu spălaţi niciodată sau spălaţi extrem de rar rufele la 95°C, vă recomandăm să executaţi din când în când un program la 95°C fără rufe, adăugând o cantitate mică de detergent, pentru a menţine curat interiorul aparatului. Închizătorul capacului • Verificaţi periodic starea garniturii ușii și curăţaţi din când în când cu o cârpă umedă. Furtunul (furtunurile) de alimentare cu apă • Controlaţi periodic starea furtunului din punctul de vedere al fragilităţii și dacă prezintă fisuri. Înlocuiţi-l dacă este necesar. Filtrul • Controlaţi și curăţaţi filtrul cu regularitate, cel puţin de 2 sau 3 ori pe an (vezi “Curăţarea filtrului”). Nu folosiţi fluide inflamabile pentru curăţarea aparatului. Recuperarea unui obiect care a căzut între tambur și cuvă Dacă un obiect cade accidental între tambur și cuvă, puteţisă-l recuperaţi datorită uneia din paletele detașabile ale tamburului: 1. Scoateţi ștecherul din priză. 2. Scoateţi rufele din tambur. 3. Închideţi clapele rabatabile și rotiţi tamburul o jumătate de rotaţie. 4. Folosind o șurubelniţă, apăsaţi pe capătul din plastic în timp ce glisaţi paleta de la stânga la dreapta. 5. Va cădea în interiorul tamburului. 6. Deschideţi tamburul: puteţi recupera obiectul prin gaura din tambur. 7. Refixaţi paleta din interiorul tamburului: Poziţionaţi vârful din plastic deasupra găurii de pe partea din dreapta a tamburului. 8. Apoi glisaţi paleta din plastic de la dreapta la stânga până când se înclichetează. 9. Închideţi din nou clapele rabatabile, rotiţi tamburul o jumătate de rotaţie și verificaţi poziţionarea paletei la toate punctele sale de fixare. 10. Introduceţi ștecherul la loc în priză. GHID DE DETECTARE A DEFECŢIUNILOR Această mașină de spălat este dotată cu funcţii automate de siguranţă care detectează și diagnostichează defecţiunile într-o fază timpurie și vă permit să reacţionaţi corespunzător. Adeseori, în orice caz, defecţiunile detectate sunt destul de mici pentru a fi rezolvate în câteva minute. De exemplu: • Mașina de spălatnupornește, nu se aprinde nici o luminiţă. Verificaţi dacă: • Ștecherul mașinii de spălat este introdus corect în priza de curent. • Priza din perete funcţionează în mod corect (folosiţi o lampă de birou sau altceva asemănător pentru a o testa). • Mașina de spălat nu pornește, și lampa Start/Pauză” clipește.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Verificaţi dacă: • Programul a fost modificat. Apăsaţi din nou butonul “Start/Pauză” . • Capacul mașinii de spălat este închis bine. Deschideţi-l și închideţi-l din nou. • Indicatorul “Robinet de apă închis” se aprinde. Deschideţi robinetul de apă și apăsaţi butonul “Start/Pauză” . • Mașina de spălat se oprește în timpul programului. Verificaţi dacă: • Butonul “Oprire clătire” (dacă există la mașina dvs. de spălat) este apăsat și luminiţa “Antișifonare” se aprinde; terminaţi programul prin apăsarea butonului “Start/Pauză” sau prin alegerea și pornirea programului “Evacuare”. • Programul a fost întrerupt sau modificat. Porniţi programul dorit din nou prin apăsarea butonului “Start/Pauză”. • Sistemul de siguranţă al mașinii de spălat a fost activat. Vezi tabelul cu descrierea defecţiunilor. • Există reziduuri de detergent și aditivi în sertarul de detergent la terminarea spălării. Verificaţi dacă: • dozatorul de detergent este instalat corect și nu este blocat (vezi “Curăţarea și întreţinerea”). • Filtrul furtunului de alimentare cu apă este blocat (vezi “Curăţarea și întreţinerea”). • Mașina de spălat vibrează în timpul centrifugării. Verificaţi dacă: • mașina de spălat este așezată uniform și toate piciorușele sunt reglate (vezi “Instalarea”). • Bara pentru transport a fost scoasă. Înainte de a porni mașina de spălat, bara pentru transport TREBUIE să fie scoasă (vezi “Instalarea”). • Rezultatele centrifugării finale sunt nesatisfăcătoare. Notă: Mașina de spălat are un sistem de detecţie și corecţie a instabilităţii. Dacă au fost încărcate articole grele (un halat de baie, de exemplu), acest sistem poate reduce automat viteza de centrifugare sau poate întrerupe centrifugarea dacă detectează o instabilitate prea mare la începerea centrifugării, perntru a proteja mașina de spălat. Verificaţi dacă: • Rufele sunt prea umede la terminarea programului. Adăugaţi articole de îmbrăcăminte mai mici și repetaţi ciclul de centrifugare. • Există spumă pe rufele spălate. Repetaţi ciclul clătire-centrifugare pentru a elimina cantitatea excesivă de detergent Formarea spumei în exces poate împiedica centrifugarea; evitaţi dozajul excesiv cu detergenţi. • Butonul Centrifugare variabilă (dacă există la mașina dvs.) a fost setat pe “0” sau la o viteză de centrifugare redusă. • Rotorul pompei este obstrucţionat (vezi “Curăţarea filtrului”). • A fost activată opţiunea “Fără centrifugare” (dacă există la mașina dvs.). Ce trebuie să fac atunci când sistemul automat de siguranţă detectează un defect? Programul este întrerupt și diverși indicatori (în funcţie de model) arată originea defecţiunii. Tabelul cu descrirea defecţiunilor. Lampa indicatoare roșie se aprinde Afișajul digital (dacă există) Descrierea defecţiunii “Robinetul de apă închis” “FH” “Defecţiune alimentare cu apă” “Curăţaţi pompa” “FP” “Defecţiune la evacuare” “Service” de la “F02” la “F35” “bdd” “FA” “Fod” “Defecţiune modul electric” “Defecţiune tambur deschis” “Defecţiune Dispozitiv cu pană de etanșare” “Spumă în exces” a. Indicatorul “Robinet de apă închis” se aprinde Aparatul nu este alimentat cu apă, sau este alimentat cu insuficientă apă. Pentru modelele cu afișaj al timpului rămas, apare “FH” pe acest afișaj. Indicatorul “Start/Pauză” clipește.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Verificaţi dacă: • robinetul de apă este complet deschis și dacă presiunea de alimentare cu apă este suficientă. • furtunul de alimentare cu apă este îndoit. • filtrul cu sită al furtunului de alimentare cu apă este blocat (vezi “Curăţarea și întreţinerea”). • apa din furtunul de alimentare cu apă este îngheţată. • mașina de spălat are un furtun de siguranţă și supapa de siguranţă este deschisă (indicator roșu în fereastra de inspecţie a supapei de siguranţă). În acest caz înlocuiţi-l cu un nou furtun de siguranţă. Reconectaţi mașina de spălat. Apăsaţi butonul“Start/Pauză” pentru a continua programul (nu adăugaţi detergent pentru acest program). Dacă defecţiunea reapare, contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul”). b. Indicatorul “Curăţaţi pompa" se aprinde Apa murdară nu este evacuată. Pentru modelele cu afișaj al timpului rămas, apare “FP” pe acest afișaj. Mașina de spălat se oprește la pasul respectiv al programului. Scoateţi ștecherul din priza de curent. Verificaţi dacă: • furtunul de evacuare este îndoit (vezi “Instalarea”). • rotorul pompei este obstrucţionat (vezi “Curăţarea filtrului”).

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

• apa din furtunul de evacuare a apei este îngheţată. Dacă a rămas apă în tambur, puteţi să o evacuaţi prin urmarea instrucţiunilor din capitolul “Evacuarea apei reziduale”. IMPORTANT: Înainte de evacuare, lăsaţi apa să se răcească. Reconectaţi mașina de spălat la reţeaua de alimentare. Selectaţi și porniţi programul “Evacuare” sau apăsaţi butonul “Reset” cel puţin 3 secunde și reporniţi programul dorit. Dacă defecţiunea apare din nou, contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul”). c. Indicatorul “Service” se aprinde Mașina de spălat se oprește în timpul programului. Pentru modelele cu afișaj al timpului rămas, apare un cod de eroare între “F02” și “F35”, “FA”, “Fod” sau "bdd" pe acest afișaj. Dacă toate luminile indicatoare ale secvenţei programului se aprind (și, la modelele cu afișaj, apare “bdd” pe afișaj): Ușile tamburului nu au fost închise bine. Apăsaţi butonul “Reset” cel puţin 3 secunde și așteptaţi până când apare indicaţia “Ușă deschisă”. Deschideţi capacul și închideţi ușile tamburului, apoi

selectaţi și porniţi din nou programul dorit. Dacă defecţiunea persistă, contactaţi Service-ul autorizat.

Dacă pe afișaj apare un cod de eroare între “F02” și “F35” (dacă există la modelul dvs.): Selectaţi și porniţi programul “Evacuare” sau apăsaţi butonul “Reset” cel puţin 3 secunde. Apoi selectaţi și porniţi din nou programul dorit. Dacă defecţiunea persistă, scoateţi aparatul din priză și contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul”). Dacă pe afișaj apare codul “FA” (dacă există la modelul dvs.): Stingeţi aparatul, scoateţi ștecherul din priză și nchideţi robinetul de apă. Înclinaţi aparatul înainte cu grijă pentru a permite apei adunate să curgă prin partea de jos a aparatului. După aceea: 1. Conectaţi ștecherul aparatului în priza de curent electric; 2. Porniţi robinetul de apă (dacă apa curge imediat din nou în aparat, fără ca aparatul să pornească, înseamnă că există o defecţiune. Închideţi robinetul de apă și anunţaţi Service-ul autorizat); 3. Selectaţi și porniţi din nou programul dorit. Dacă defecţiunea reapare, scoateţi aparatul din priză și contactaţi Service-ul autorizat (vezi “Service-ul"). Dacă pe afișaj apare codul “Fod” (dacă există la modelul dvs.): Spuma în cantitate prea mare a întrerupt programul de spălare. Evitaţi dozajul excesiv cu detergenţi. 1. Selectaţi și porniţi programul “Clătire și centrifugare". 2. După aceea, selectaţi și porniţi din nou programul dorit, utilizând mai puţin detergent. 3. Dacă defecţiunea persistă, scoateţi aparatul din priză și contactaţi Service-ul autorizat. Dacă mașina dvs. de spălat nu este dotată cu afișaj al timpului rămas, verificaţi care din situaţiile descrise mai sus poate fi la originea defecţiunii și urmaţi instrucţiunile respective. SERVICE-UL Înainte de a contacta Service-ul autorizat: 1. Încercaţi să remediaţi singur problema (vezi “Ghid de detectare a defecţiunilor”). 2.Porniţi din nou programul pentru a verifica dacă problema se repetă. 3.Dacă mașina continuă să funcţioneze în mod defectuos, apelaţi la Service-ul autorizat. Comunicaţi: • Tipul de problemă. • Modelul exact al mașinii de spălat. • Codul Service (numărul scris după cuvântul SERVICE). Eticheta pentru Service se găsește în spatele capacului filtrului, în partea din spate a mașinii. • Adresa dvs. completă. • Numărul dvs. de telefon și prefixul. Ca prioritate, trebuie să contactaţi Service-ul distribuitorului care v-a livrat mașina de spălat. TRANPORT ȘI MANIPULARE 1. Scoateţi ștecherul din priză. 2. Închideţi robinetul de apă. 3. Deconectaţi furtunul de alimentare și pe cel de evacuare a apei. 4. Evacuaţi toată apa din furtune și din mașina de spălat (vezi "Evacuarea apei reziduale”). Așteptaţi ca apa să se răcească astfel încât să evitaţi orice accident. 5. Pentru a permite mutarea mașinii, trageţi puţin cu mâna mânerul situat în partea din faţă jos (dacă există la modelul dvs.) și trageţi-l cu piciorul până se oprește. După aceea, împingeţi mânerul înapoi în poziţia originală stabilă. 6.Montaţi din nou bara pentru transport. 7.Transportaţi mașina de spălat în poziţie verticală. IMPORTANT: Nu folosiţi mașina de spălat dacă mânerul este scos afară. INSTALAREA Scoaterea barei pentru transport Mașina de spălat este prevăzută cu o bară pentru transport pentru a evita orice deteriorare posibilă pe durata transportului. IMPORTANT: Înainte de a folosi mașina de spălat, bara pentru transport din spate TREBUIE scoasă. 1.Deșurubaţi cele două șuruburi "A ” și cele patru șuruburi “B“ cu o șurubelniţă plată sau o cheie tubulară pentru piuliţe hexagonale Nr.8. 2.Scoateţi bara pentru transport. 3. Puneţi la loc cele patru șuruburi exterioare “B“ pe mașină și strângeţi-le. 4. Prindeţi cele două închizătoare “C” furnizate în orificiile “D” ale mașinii de spălat. Notă: nu uitaţi să puneţi la loc și să strângeţi cele patru șuruburi exterioare. Reglaţi piciorușele Instalaţi mașina de spălat pe o suprafaţă plană, în apropierea racordurilor electrice, de apă și de evacuare. Dacă podeaua este denivelată, reglaţi piciorușele (nuintroduceţi bucăţi de lemn, carton etc. sub picioarele acesteia): 1. Slăbiţi contrapiuliţa folosind cheia fixă livrată. 2. Reglaţi înălţimea piciorușului cu mâna. 3. Strângeţi la loc contrapiuliţa prin rotirea sa în sens antiorar. Verificaţi dacă piciorușele stau corect pe podea și dacă mașina de spălat este așezată perfect uniform și stabil (folosiţi o nivelă cu bulă de aer). Mașina de spălat poate fi instalată într-o zonă de 40 cm lăţime și 63 cm înălţime. Notă: dacă instalaţi mașina pe un covor gros, reglaţi piciorușele pentru a fi siguri că există suficient spaţiu sub mașină pentru circulaţia aerului.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Conectaţi furtunul de alimentare cu apă 1. Înșurubaţi manual cu grijă furtunul de alimentare cu apă “A” (vezi imaginile “1” sau “2”, în funcţie de model) la robinet. 2. Asiguraţi-vă că furtunul flexibil de evacuare nu este îndoit. 3. Verificaţi impermeabilitatea robinetului și a racordurilor mașinii de spălat deschizând complet robinetul de apă. Dacă furtunul nu este suficient de lung, înlocuiţi-l cu un furtun de lungime corespunzătoare, rezistent la presiune (minim 1000 kPA, omologat conform normei EN 50084). Controlaţi periodic furtunul din punctul de vedere al fragilităţii și dacă prezintă fisuri. Înlocuiţi-l dacă este necesar. Mașina de spălat poate fi conectată fără o supapă de reţinere. Sistem anti-inundare cu dispozitiv cu pană de etanșare (vezi tipul furtunului de alimentare cu apă așa cum se indică în dreapta - în funcţie de model) • Înșurubaţi furtunul la robinetul de alimentare cu apă. Deschideţi complet robinetul de apă și controlaţi impermeabilitatea racordului. • Mașina de spălat nu trebuie să fie racordată la robinetul de amestecare a unui încălzitor de apă fără presiune! • Furtunul de alimentare cu apă și armătura de plastic conţin (în funcţie de model) componente electrice: nu tăiaţi furtunul și nu introduceţi armătura în apă. • Dacă furtunul este deteriorat, deconectaţi imediat mașina de spălat de la alimentarea cu curent electric, închideţi robinetul și înlocuiţi furtunul. Dacă furtunul este prea scurt, înlocuiţi-l cu un furtun cu pană de etanșare cu o lungime de 3 m (disponibil la Service-ul autorizat sau la distribuitorul dumneavoastră).

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

 Această operaţiune poate fi executată numai de către un tehnician calificat. Conectaţi furtunul de evacuare a apei 1. Scoateţi furtunul de evacuare din colierul stâng, vezi săgeata “A” din imagine. Important: NU slăbiţi racordul furtunului de evacuare din dreapta, vezi săgeata “B” din figură. În caz contrar, există riscul de scurgere și de opărire cu apă fierbinte. 2. Fixaţi cotul în formă de “U” (“C”) la capătul liber al furtunului de evacuare. 3. Conectaţi furtunul de evacuare la sifon sau agăţaţi-l pe marginea unei chiuvete cu ajutorul cotului în formă de "U" și fixaţi-l bine. Ligheanele mici de mână nu sunt potrivite. Marginea chiuvetei nu trebuie să fie la mai mult de 100 cm faţă de podea. Dacă este necesară adăugarea unui prelungitor, folosiţi un furtun flexibil de aceeași dimensiune și fixaţi racordurile cu coliere cu șurub.

Va recomandam ca in cazul unor defectiuni sa cititi articolul Principalele coduri de erori la masinile de spalat rufe.

Lungimea maximă a furtunului de evacuare: 2,50 m. Înălţimea maximă de evacuare (cot în formă de “U”): 100 cm. Înălţimea minimă de evacuare: 55 cm. Important: Verificaţi ca furtunul de evacuare să nu fie răsucit și luaţi toate măsurile de precauţie pentru ca acesta să nu cadă în timpul funcţionării mașinii de spălat.