30 oct. 2010

Produse pentru curatenie: Aspiratorul Gorenje VCK2203RCYIII

De departe cel mai bun aspirator din punct de vedere al raportului calitate/pret, aspiratorul GORENJE VCK2203 este recomandarea noastra pentru utilizatori.

Avantaje:

randament foarte bun in ceea ce priveste consumul si puterea de absortie -400w putere de absortie la o putere nominal instalata de 2200w.

tipul recipientului pentru praf- aspiratorul este unul fara sac, care nu necesita consumabile si are un volum de colectare de 1.8l. Aspiratorul beneficiaza si de indicator de umplere al containerului pentru praf.

putem vorbi de o accesorizare exemplara- pe langa peria clasica ce poate fi adaptata atat suprefetelor netede cat si a celor din materiale textile, perii de colt, perie pentru canepea, aspiratorul GORENJE VCK2203 beneficiaza si de o perie turbo ce vine in sprijinul utilizatorului prin capacitatea ridicata de colectare a scamelor de pe orice fel de suprafata.

La toate aceste se adauga tubul telescopic,autonomia de 17m si sitemul de filtrare HEPA, cel mai eficient sistem de filtrare de pe piata(99.8 % particule de praf) si nu cel prin apa cum presupune majoritatea.

27 oct. 2010

CUPTORUL SIMPLY BLACK DE LA GORENJE

Producatorul sloven de electrocasnice, Gorenje a venit cu o gama a carei design revolutioneaza tendintele unui design simplist -NOUA GAMA SIMPLY BLACK.

Va recomandam articolul Cel mai bun cuptor incorporabil TOP 5 cuptoare incorporabile in functie de pret.

Va recomandam totodata si articolul Pareri despre GORENJE.



Cuptorul incorporabil GORENJE BO75SYB este in acest moment unul dintre cele mai bune alegeri din punct de vedere al raportului calitate pret. Pe langa aceasta, putem adauga design-ul inovator cu care Gorenje se aliniaza tendintelor actuale de a evita inox-ul rece, inlocuit din ce in ce mai des cu sticla vopsita.

Pentru mai multe cuptoare incorporabile care au fost evaluate, conform principalelor criterii de alegere ale cuptoarelor incorporabile, cititi articolul IP Scoring cuptoare incorporabile.

Precursorul acestei game este gama ORA ITO?:

Pe baza principalelor criterii de alegere a cuptorului incorporabil, am realizat un TOP al celor mai bune cuptoare de pe piata, TOP pe care-l puteti accesa in articolul Cel mai bun cuptor incorporabil.

25 oct. 2010

MANUAL DE UTILIZARE CUPTOR MICROUNDE ZM21M4


Conţinut

Inainte de a utiliza cuptorul cu microunde

Siguranţa în utilizare - Instrucţiuni

– Siguranţă în utilizarea grătarului - Instrucţiuni 4
– Testarea compatibilităţii vaselor 5
– Siguranţa mâncării 5
– Ghidul ustensilelor şi accesoriilor cuptorului 6

Date tehnice 6

Punerea în funcţiune 7
– Despachetarea 7

Instalare 7

– Conectarea la reţea 7
– Conexiuni electrice 7

Cum să utilizezi cuptorul tău cu microunde 8

– Numele şi rolul părţilor componente 8
– Instalarea platanului 8
– Tabloul de comandă 9
– Gătitul cu microunde 10
– Ghidul setării energiei electrice pentru cuptorul cu microunde 10
– Gătitul pe grătar 11
– Gătitul cu microunde şi grătar 11
– Recomandări pentru gătitul pe grătar 12
– Recomandări pentru gătitul cu microunde şi grătar 12
– Nivele de curent pentru microunde şi grătar 12
– Instrucţiuni de decongelare utilizând (180W) 13
– Sugestii pentru utilizarea cuptorului cu microunde 14
– Ingrijire şi curăţare 15
– Curăţarea accesoriilor (platan şi suport) 15
– Curăţirea interiorului 15
– Curăţirea exteriorului 15
– Ingrijire şi curăţire (grătar) 15
Service şi piese de rezervă 16
Condiţii de garanţie 17


Casetă text: Stimaţi ClienţiVă mulţumim că aţi ales un produs Zanussi. Suntem convinşi că veţi ajunge la concluzia că noul d-voastră cuptor cu microunde vă este extrem de util şi de mare ajutor. Ca şi în cazul altor aparate de bucătărie, veţi avea nevoie de timp pentru a vă familiariza cu toate funcţiunile şi caracteristicile lui dar, treptat, cuptorul va deveni un accesoriu indispensabil pentru bucătăria d-voastră.
Casetă text: Înainte de a utiliza Cuptorul cu Microunde
Citiţi cu atenţie instrucţiunile şi urmaţi toate recomandările date; ele au fost concepute pentru a vă da posibilitatea să obţineţi un randament maxim de la cuptorul cu microunde Zanussi recent achiziţionat. Este important să păstraţi manualul cu instrucţiuni pentru a putea fi consultat şi în viitor. Dacă vindeţi sau înstrăinaţi aparatul, sau dacă vă mutaţi lasându-l la vechea locuinţă, asiguraţi-vă că noul proprietar primeşte manualul odată cu cuptorul, având astfel posibilitatea să cunoască modul lui de funcţionare şi principalele precauţii care trebuie urmate pe perioada utilizării sale.
Casetă text: ISiguranţa utilizării- instrucţiuni


· Intrerupătoarele de siguranţă cuplate şi încorporate împiedică cuptorul cu microunde să funcţioneze când uşa este deschisă.
· Nu vă atingeţi de întrerupătoare, sau nu încercaţi să puneţi în funcţiune cuptorul când uşa este deschisă întrucât operarea lui cu uşa deschisă vă poate expune energiei microundelor.
· Nu lăsaţi ca stropii de mâncare imprăştiaţi sau scamele lăsate de lavetă să se acumuleze pe suprafeţele izolatoare ale uşii. Vezi secţiunea Curăţire şi Ingrijire pentru instrucţiunile de curăţire.
· Nu puneţi în funcţiune cuptorul dacă este defect până când nu este reparat de un personal calificat
· Este deosebit de important ca uşa cuptorului să se închidă complet şi ca 1) uşa (ondulări), 2) balamalele şi zăvoarele (stricate sau nesigure), 3) etanşările uşilor şi suprafeţele de etanşare su să nu prezinte defecţiuni.
· Sub nici un pretext sa nu încercaţi să reparaţi cuptorul prin forţe proprii. Reparaţiile efectuate de persoane fără experienţă pot provoca accidente sau funcţionarea necorespunzătoare a aparatului. Contactaţi Atelierul de Service din localitate.
· Nu dislocaţi carcasa exterioară, uşa sau tabloul de comandă întrucât vă expuneţi unui voltaj extrem de înalt.
· Instalaţi sau poziţionaţi acest cuptor în conformitate cu
INSTRUCTIUNILE DE INSTALARE” pe care le găsiţi în manual.
· Utilizaţi aparatul pentru destinaţia lui aşa cum este ea descrisă în manual. Nu utilizaţi chimicale corozive în acest cuptor conceput pentru a încălzi, găti sau decongela preparatele culinare. El nu a fost proiectat pentru utilizare
industrială sau în laborator şi nici pentru una comercială întrucât acest lucru ar invalida garanţia.
· Nu puneţi cuptorul în funcţiune când este gol. Dacă el nu conţine alimente sau apă care să absoarbă energia microundelor, tubul magnetronului se poate deteriora.
· Este nevoie de o supraveghere atentă a cuptorului când este utilizat de copii.
· Nu păstraţi acest aparat în exterior. Nu-l folosiţi în apropierea apei.
· Nu încercaţi să uscaţi haine sau ziare în cuptor. Aceste articole se pot aprinde.
· Nu utilizaţi spaţiul gol din interiorul cuptorului pentru a stoca produse. Nu lăsaţi bucăţi de hârtie, ustensile de bucătărie sau alimente în interiorul cuptorului când acesta nu este utilizat.
Casetă text: Instrucţiuni de siguranţă în utilizarea grătarului
1. Fereastra de sticlă se poate sparge dacă se împrăştie apă pe suprafaţa ei în timpul utilizării grătarului.
2. Folosiţi o mănuşă de protecţie când introduceţi sau scoateţi produse din cuptor. Acestea devin foarte fierbinţi în cuptor, aşa că aveţi grijă să nu vă ardeţi. Şi platanul sau suportul de metal se înfierbintă pe parcursul utilizării; în consecinţă, folosiţi o mănuşă când le manipulaţi.
3. Nu atingeţi fereastra exterioară sau interioară cu componente metalice când introduceţi sau scoateţi produse din cuptor. Interiorul uşii şi al cuptorului se înfierbântă foarte mult aşa că aveţi grijă când manipulaţi mâncarea din cuptor.
4. Nu puneţi platanul sau recipientele în apă rece; nu încercaţi să le răciţi repede după utilizare


5. Casetă text: Siguranţa alimentelor Nu puneţi nimic deasupra pe cuptor. Partea de sus a cabinetului se înfierbântă foarte tare, aşa că orice produs aşezat acolo poate fi deteriorat de căldură. Este normal ca aburul să iasă prin crături minuscule, să apară o pâclă uşoară.pe uşă, sau chiar în jurul uşii şi ca în timpul procesului de preparare a alimentelor să apară stropi de apă sub uşă. Aceste fenomene sunt doar o simplă condensare datorată căldurii emanate de mâncare şi nu afectează siguranţa cuptorului. Uşa nu are rolul de a etanşa complet interiorul cuptorului. Nu puneţi obiecte pe cuptor întrucât partea lui superioară devine foarte fierbinte şi orice obiect pus acolo va avea de suferit.
· Nu forţaţi rotirea manuală a platanului. Acest lucru poate duce la o funcţionare necorespunzătoare a aparatului.
· Formarea unui arc electric în cuptor atunci când microundele sunt în funcţiune se datorează de obicei utilizării ustensilelor metalice. Totuşi, formarea lui continuă poate deteriora aparatul şi, în acest caz, opriţi programul şi verificaţi ustensila.
· Nu acoperiţi orificiile de ventilaţie localizate în părţile de sus, din spate şi laterale ale cuptorului.
Casetă text: Testarea compatibilităţii veselei utilizate la gătit
· Puneţi un vas de gătit în cavitate împreună cu un pahar pe jumătate plin cu apă. Acţionaţi cuptorul la 700 W (100%) timp de un minut. Dacă vasul s-a înfierbântat, nu trebuie folosit. Dacă s-a încălzit uşor, poate fi utilizat la reîncălzirea mâncării dar nu şi la gătit. Dacă a rămas la temperatura încăperii, poate fi folosit la gătitul cu microunde.
· Serveţelele de hârtie, hărtia de parafină, farfuriile, ceştile cartoanele, ambalajele de produse congelate sunt ustensile extrem de utile. Asiguraţi-vă întotdeauna că recipientele sunt pline cu alimente care să absoarbă energia, evitând astfel posibilitatea supraîncălzirii. Multe tipuri de farfurii de plastic, ceşti, recipiente pentru produse congelate şi ambalaje din plastic pot fi utilizate în cuptorul cu microunde.
· Nu lăsaţi cuptorul nesupraveghiat, şi uitaţi-vă la el din timp în timp atunci când încălziţi sau gătiţi mâncare în plastic, hârtie sau alte recipiente combustibile. Dacă observaţi fum, ţineţi uşa închisă şi opriţi sau deconectaţi cuptorul până la oprirea fumului.
· Ustensilele metalice şi ustensilele cu margini metalice nu ar trebui introduse în cuptorul cu microunde, dacă nu sunt recomandate special în acest sens.
· Recipientele cu deschideri mici, de exemplu sticlele, nu trebuie utilizate la gătitul cu microunde. Fiţi precauţi când îndepărtaţi capacul unei farfurii pentru a evita arsurile provocate de aburi.
· Nu încălziţi mâncare în căni. Transferaţi întotdeauna alimentele în recipiente potrivite.
· Nu prăjiţi carne foarte grasă în cuptorul cu microunde întrucât temperatura grăsimilor nu poate fi controlată, existând riscul apariţiei unor situaţii neprevazute.
· Puteţi pregăti popcorn în cuptorul cu microunde, însă doar în pachete sau ustensile special desemnate în acest scop. Această operaţie de preparate nu trebuie lăsată nesupravegheată.
· Inţepaţi alimentele cu suprafeţe sau membrane neporoase pentru a împiedica acumularea de abur şi crăparea lor. Merele, cartofii, ficăţeii de pui şi gălbenuşurile de ou sunt exemple de produse care trebuie înţepate..
ATENTIE: Când încălziţi lichide, ex. supe, sau băuturi în cuptorul cu microunde, supraîncălzirea lichidului dincolo de punctul de fierbere poate avea loc fără barbotare, ceea ce poate duce la darea în clocot a lichidului fierbinte. Pentru a împiedica această posibilitate este bine să urmaţi paşii următori:
1. Evitaţi folosirea recipientelor cu pereţii drepţi şi gâtul subţire.
2. Nu supraîncălziţi.
3. Agitaţi lichidul înainte de a introduce recipientul în cuptor şi încă odată la jumătatea timpului afectat încălzirii.
4. După încălzire , lăsaţi lichidul în cuptor o perioada scurtă de timp, amestecându-l cu grijă înainte de a scoate recipientul.
· Unele produse cum ar fi ouăle întregi sau recipientele sigilate – de exemplu borcanele de sticlă cu capac – pot exploda şi nu ar trebui încălzite în cuptorul cu microunde. Ocazional, ochiurile pot exploda în timpul gătirii. Inţepaţi întotdeauna gălbenuşul, apoi acoperiţi-le şi lăsaţi-le aşa un minut înainte de a îndepărta capacul.
NOTĂ:
· Nu forţaţi rotirea manuală a platanului. Acest lucru poate duce la funcţionarea necorespunzătoare a aparatului.
· Formarea unui arc electric în cuptor atunci când microundele sunt în stare de funcţiune se datorează utilizării ustensilelor metalice.
Totuşi, formarea continuă a acestor arcuri poate deteriora aparatul. Opriţi programul şi verificaţi ustensila.
· Trebuie să evitaţi obturarea orificiilor de aerisire plasate în părţile de sus, din spate, laterale şi de jos ale cuptorului.
Nu folosiţi acest cuptor în scopuri comerciale.
Acest cuptor a fost proiectat doar pentru uz casnic.
Păstraţi aceste instrucţiuni


Casetă text: Ghidul ustensilelor şi accesoriilor cuptoruluiPentru a găti în cuptorul cu microunde pot fi utilizate mai multe tipuri de ustensile şi materiale. Pentru siguranţa d-voastră şi pentru a preveni deteriorarea ustensilelor şi a cuptorului alegeţi ustensile şi materiale potrivite pentru fiecare metodă de gătit.

Lista de mai jos este un ghid general.
Materiale
Ustensile
Mod de operare

Microunde
Grătar
Combinaţie

Ceramică & Sticlă
Corning ware
DA
DA
DA

Sticlă rezistentă la căldură
DA*1
DA
DA*1

Vase de sticlă cu decoraţii de metal
NU
NU
NU

Sticla de cristal plumbuit
NU
NU
NU


Portelan
Porţelanuri fără decoraţii de metal
DA
DA
NU

Ceramică*2
DA
DA
DA

Materiale plastice
Cuptorul de microunde
DA
NU
NU

Ambalaje din materiale plastice
DA

Metal
Tigaie metalică pentru copt
NU
DA
NU

Folie de alumuniu*3
DA
DA
DA

Hârtie
Ceşti, farfurii, şervete
DA
NU
NU

Hărtie ceruită
DA
NU
NU

Lemn
NU
DA
DA

Accesorii
Grilaj grătar
NU
DA
DA

Platan
DA
DA
DA

Suport platan
DA
DA
DA

DA: Ustensile şi accesorii utilizabile NU: Ustensile şi accessorii de evitat
*1 Doar dacă nu au margine metalică.
*2 Doar dacă nu are email care conţine metal.
Casetă text: Date tehnice i*3 NOTA: Utilizaţi folie de aluminiu doar în scopuri de protecţie, suprautilizarea poate crea arcuri electrice.
Dimensiuni generale
Greutate 12.5 kg
Volum 21 Litri
Lătime 482 mm
Sursă de energie 230V, 50 Hz
Adâncime 380 mm
Inălţime 283 mm
Consum energie
Dimensiunea Cavităţii
Microunde 1080W
Grătar 800W
Lăţime 315 mm
Energie furnizată
Adâncime 300 mm
Microunde 700W
Inălţime 210 mm
Grătar 800W



Casetă text: Punerea în funcţiune



Despachetare

N.B. Cănd despachetaţi cuptorul , verificaţi dacă aparatul nu este deteriorat. Deteriorările sau orice părţi lipsă trebuie imediat raportatedetailistului.
Cuptorul, părţi componente ale cuptorului sau accesoriile ar putea fi protejate de o folie ce trebuie îndepărtată înainte de a utiliza cuptorul. Nu abandonaţi ambalajele care ar putea cădea în mâna copiilor. Acest lucru poate provoca accidente.

Instalare

1. Indepărtaţi orice etichetă promoţională de pe uşă.
2. Instalaţi cuptorul pe o suprafaţă plată. Suprafaţă trebuie să fie suficient de rezistentă pentru a suporta fără probleme greutatea cuptorului (12.5 kg.) şi conţinutul ulterior al acestuia. Pentru a evita posibilitatea producerii de vibraţii sau zgomote, cuptorul trebuie să fie într-o poziţie stabilă.
3. Aşezaţi cuptorul departe de surse de căldură şi apă. Expunerea la căldură şi umezeală poate reduce eficienţa şi randamentul, aşa că instalaţi cuptorul departe de sursele menţionate.
4. Nu blocaţi orificiile de ventilaţie din părţile de sus şi laterale ale cuptorului şi nu puneţi obiecte pe cuptor. Dacă orificiile de aerisire sunt blocate în timpul funcţionării, cuptorul se poate supraîncălzi, ceea ce poate duce la un randament necorespunzător al aparatului. Aerul fierbinte iese prin aceste orificii şi in consecinta, asiguraţi-vă că nu le obturaţi sau că nu există ecranări între cuptor şi peretele din spate. Aşezaţi cuptorul căt mai departe posibil de aparate de radio şi televizoare. Acest aparat se conformează cerinţelor CEE* referitoare la suprimarea interferenţelor radio, dar unele interferenţe pot apare dacă aparatul este plasat prea aproape de radio sau televizor.
6. Dacă aşezaţi cuptorul într-un colţ, lăsaţi un spaţiu de cel puţin 10 cm. Între aparat şi perete din motive de ventilaţie.
Important! Cuptorul poate fi plasat aproape oriunde în bucătărie. Asiguraţi-vă că este aşezat pe o suprafaţă plată şi că orificiile de ventilaţie şi suprafaţa de sub cuptor nu sunt blocate (pentru a se obţine o ventilaţie suficientă).
* Acest aparat se conformează cerinţelor Directivei 87/308/CEE referitoare la Interferenţele Radio.

Conectarea la reţea

Cuptorul este livrat împreună cu un cablu electric şi o fisa de contact pentru o priza cu impamantare de 230V, 50Hz. Protecţia oferită de împământare minimalizează riscurile în cazul unui scurt-circuit. Verificaţi dacă voltajul corespunde alimentării.
N.B. Dacă cuptorul este conectat la priză printr-un prelungitor, verificaţi dacă cablul de prelungire este împământat.
ATENTIE! Acest aparat nu trebuie alimentat de la o sursă de energie neîmpământată. Apelaţi la un electrician pentru orice problemă referitoare la conectarea electrică a cuptorului sau la asigurarea protecţiei prin împământare a furnizării de curent.
Acest aparat trebuie împământat. Dacă el este prevăzut cu o fisa de contact ne-recablabilă pentru care priza d-voastră este nepotrivită, fisa trebuie tăiată şi cuptorul prevăzut cu o fisa corespunzătoare. Dacă siguranţa dintr-o fisa ne-recablabilă trebuie schimbată, învelişul siguranţei trebuie reajustat. Dacă învelişul este pierdut sau deteriorat, fisa nu trebuie utilizată până când acest inveliş nu este înlocuit.

Conexiuni electrice

Acest aparat este livrat echipat cu o fisa euro standard cu 2 ştifturi !!!!
ATENTIE! ACEST APARAT TREBUIE ÎMPĂMÂNTAT.
Producătorul îşideclină orice responsabilitate dacă această măsură de siguranţă nu este luată în considerare.
· · Dacă fisa cu care este echipat aparatul nu este potrivită pentru priza de care dispuneţi , ea trebuie tăiată si înlocuită cu una potrivită.
Indepărtaţi siguranţa din fisa înlocuită. Fisa înlocuită trebuie aruncată pentru a preveni curentările care s-ar produce dacă din întâmplare ar fi introdusă într-o priza în altă parte a casei.



Casetă text: Gătitul la microunde








Numele şi funcţia părţilor componente ale platanului

1. Compartimentul pentru gătit. Curăţaţi compartimentul cu o cârpă după utilizarea cuptorului.
2. Fereastra spre interior. Mâncarea poate fi observată în timp ce cuptorul este în funcţiune.
3.Uşa cuptorului. Uşa trebuie întotdeauna închisă bine în timpul gătitului.
4. Cârligul zăvorului şi sistemul de blocare de siguranţă.
5.Tabloul de comandă.
6. Axul de transmisie pentru platan
7. Platanul. Realizat dintr-o sticlă specială rezistentă la căldură.
Mâncarea aflată într-un recipient este pusă pe această tavă pentru a fi gătită. Nu folosiţi cuptorul fără platan.
8. Suport platan. Puneţi suportul în camera de gătit şi aşezaţi platanul pe el.
9. Grătar.
10. Stativul grătarului
Cum să utilizaţi cuptorul cu microunde


1. Puneţi suportul platanului în cavitate.
2. Puneţi platanul pe suport aşa cum este arătat în diagramă. Asiguraţi-vă că butucul este bine fixat în axul platanului. Nu aşezaţi niciodată platanul cu faţa în jos.
●Atât platanul cât şi suportul trebuie folosite în permanenţă în timpul gătitului.
●Atât mâncarea cât şi recipientele vor fi puse pe platan în timpul gătitului.
●Platanul se roteşte atât în sensul acelor de ceasornic cât şi invers. Acest lucru este normal.
Platan


Suport rotativ

Axul platanului


Casetă text: Tabloul de comandă  Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit


1. Cronometror
Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă sunt fixate la mai mult decât timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
2. Selectorul de putere
Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită.


Casetă text: Gătitul la microunde   Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit


1. Deschideţi uşa, puneţi mâncarea pe platan. Inchideţi uşa.
2. Fixaţi selectorul de putere la puterea dorită (Vezi tabelul de mai jos)
3. Fixaţi cronometrorul la timpul dorit.
Cuptorul începe să gătească.
Cand perioada de gătit este fixată la mai puţin de 2 minute, fixaţi cronometrorul la mai mult de 2 minute şi apoi reveniţi la timpul dorit.
Pentru a opri cuptorul în timpul gătitului, pur şi simplu întoarceţi cronometrorul la pozitia 0.
Notă: După utilizare, verificaţi dacă aţi întors cronometrorul la 0, pentru că, în caz contrar, cuptorul va continua să funcţioneze.





Examplu: Pentru a găti la 540W timp de 20 de minute
1. Fixaţi selectorul de putere la 540W.
2. Fixaţi cronometrorul la 20’
3. Cuptorul va începe automat să gătească timp de 20 minute la 540W

Reîncălzirea mâncărurilor gătite insuficient de fierbinţi

· Timpul propus de producător pentru gătirea unui fel de mâncare este doar orientativ. Dacă după expirarea timpului propus mâncarea nu este extrem de fierbinte, introduceţi-o înapoi în cuptor şi lăsaţi-o acolo până va ajunge la temperatura corespunzătoare. Acest mod de a proceda nu diferă de gătitul în cuptoarele clasice.
· Amestecaţi mâncarea în mod regulat,mai ales sosurile.
· Timpul de staţionare (când mâncarea este lăsată în cuptor încă o perioadă după oprirea acestuia)este foarte important; este parte integrantă a gătitului şi permite atingerea unei temperaturi egale în întreaga mâncare.
Casetă text: Ghid pentru setarea puterii microundelor   Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Fixarea Puterii
Recomandări de utilizare
120W
Incălzire; Incălzirea mâncării
Decongelare; Dezgheţarea mâncărurilor congelate.
385W
Atingerea punctului de fierbere; Completarea ciclului de gătit a unor mâncăruri prăjite. Musacale şi ghiveciuri Crème de ouă coapte sau prăjituri cu brânză.
540W
Mediu; Decongelare mai rapidă şi reîncălzire pentru musacale şi ghiveciuri.
Mediu; La 600 w :se coc prăjituri şi pudding-ri biscuit; se reîncălzesc alimente gătite în prealabil; se prăjeşte carnea de porc, vită şi pui.
700W
Se fierb sau se reîncălzesc lichide. Se Prepară legume. Se preîncălzesc mâncărurile rumenite.


Casetă text: Gătitul pe grătar    Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit


Fixaţi platanul pe suportul cu role aflat la baza cavităţii şi puneţi mâncarea pe grila de metal. Această metodă este ideală pentru prăjirea cărnii pe grătar (cotlete, steak-uri etc). Nu uitaţi că după utilizare cuptorul va fi fierbinte.
1. Fixaţi selectorul de putere pe setarea Grill (Grătar).
2. Alegeţi timpul de gătit prin fixarea cronometrorului pe timpul dorit. Cuptorul va porni automat.
Notă: După utilizare, verificaţi dacă aţi întors cronometrorul la 0; în caz contrar cuptorul va continua să funcţioneze.




Examplu: Pentru a utiliza grătarul timp de 40 de minute:
1. Fixaţi selectorul de putere pe (grătar)
2. Fixaţi cronometrorul pe cifra 40
3. Cuptorul va începe automat să gătească timp de 40 minute în modul Grill(grătar).
Casetă text: Gătitul cu microunde şi grătar     Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit


Fixaţi platanul pe suportul cu role aflat la baza cavităţii şi puneţi mâncarea pe grila de metal. Această metodă este ideală pentru prăjirea cărnii pe grătar (cotlete, steak-uri etc). Nu uitaţi că după utilizare cuptorul va fi fierbinte.
1. Fixaţi selectorul de putere la puterea dorită pentru microunde şi nivelul pentru grătar.
2. Alegeţi timpul de gătit prin fixarea cronometrorului pe durata de timp dorită. Cuptorul porneşte automat.
Notă: După utilizare, verificaţi dacă aţi întors cronometrorul la 0; în caz contrar cuptorul va continua să funcţioneze.


Examplu: Pentru a găţi la 360W şi a utiliza grătarul 30 de minute
1. Fixaţi selectorul de putere pe (Combi 2).
2. Fixaţi cronometrorul pe cifra 30
3. Cuptorul va începe să gătească automat timp de 30 minute la (Combi 2).
NOTA:
Dacă deschideţi uşa în timpul gătitului, cuptorul încetează să funcţioneze. Pentru a relua gătitul închideţi uşa.
La sfărşitul ciclului de gătit grătarul şi microundele îşi încetează activitatea şi se aude sunetul unui clopoţel.
In modul microunde şi grătar, selectarea puterii şi a timpului de gătit pot fi schimbate în timp ce cuptorul este în funcţiune.


Casetă text: Recomandări pentru gătitul pe grătar     Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Toate alimentele trebuie puse pe grătar cu o farfurie dedesuptul acestuia pentru a recupera grăsimea sau pierderile prin scurgere, facilitând astfel curăţarea ulterioară a cavităţii. Intoarceţi alimentele pe partea cealaltă la jumătatea timpului afectat gătitului.
Cantitate mâncare.
(Greutate)
Timp afectat gătitului
Note speciale
Pâine prăjită
2 felii
4-5 min.
Brânză pe pâine prăjită
4 felii
6-7 min
4-5 min.pentru a prăji pâinea. 2min. pentru întinderea garniturii pe pâine
Casetă text: Nivele putere microunde Putere grătar     Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Simbol
Setare
Putere microunde
Putere grătar
Grill
0W
1000W
Combi 1
180W
600W
Combi 2
360W
400W
Combi 3
450W
200W


Casetă text: Recomandări pentru utilizarea decongelării        (180W)      Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Unele alimente, de exemplu pâinea şi fructele, pot fi decongelate manual utilizând setările de putere.
ALIMENTE
PREPARARE
TIMP de STATIONARE
Pâine
Franzelă mică
Puneţi franzela pe suportul de siguranţă al cuptorului sau pe un şerveţel de bucătărie Intoarceţi franzela la jumătatea timpului de decongelare
8-10 min.
10-15 min.
Franzelă mare feliată
Puneţi franzela pe suportul de siguranţă sau pe un şerveţel de bucătărie. Intoarceţi franzela la jumătatea timpului de decongelare.
10-13 min.
10 min.
2 felii
Puneţi-le pe un şerveţel de bucătărie.
45–60 sec.
5 min.
1 chiflă de pâine
Puneţi chifla pe un şerveţel de bucătărie.
45–60 sec.
5 min.
2 chifle de pâine
Puneţi chiflele pe şerveţele de bucătărie.
1–11/2 min.
5 min.
Prăjituri şi produse de patiserie
Prăjitură 450g/1 lb
Scoateţi prăjitura din ambalaj şi puneţi-o pe farfurie
9-11 min.
15–30 min.
Prăjitură cu brânză 450g/1 lb
Scoateţi prăjitura din ambalaj şi puneţi-o pe farfurie.
9–11 min.
15–30 min.
Plăcintă (gata preparată) 450g/1 lb
Scoateţi plăcinta din ambalaj şi puneţi-o pe farfurie.
7– 9 min.
15–30 min.
Produse de patiserie 450g/1 lb
Scoateţi produsele din ambalaj şi puneţi-le pe farfurie.
7– 9 min.
15–30 min.
Unt
250g/8.8 oz (1 pachet)
Dacă este ambalat, scoateţi untul din ambalaj şi puneţi-l pe o farfurie
3– 4 min.
5–10 min.
Fructe
225g/8 oz Fructe boabe moi.
Puneţi-le pe un singur strat într-o farfurie întinsă.
5– 6 min.
5–10 min.
450g/1 lb Fructe boabe moi
Puneţi-le pe un singur strat într-o farfurie întinsă.
7– 8 min.
5–10 min.
Măncare acoperită
400g/14 oz
Acoperiţi mâncarea cu o farfurie sau cu o peliculă adezivă non-CPV.Pentru a o reîncălzi, folosiţi microundele 100% (700W) timp de 3–4 minute
7– 8 min
5–10 min.
Legume
Nu este necesar să dezgheţaţi legumele înainte de a fi gătite. Toate legumele pot fi dezgheţate şi gătite 100% la (700W)







Sugestii pentru utilizarea microundelor

Sfaturi pentru utilizarea microundelor


●· Păstraţi întotdeauna cuptorul curat – evitaţi împrăştierea stropilor de mâncare şi nu uitaţi să curăţaţi sub tava de sticlă şi interiorul uşii.
●· Este de preferat să folosiţi caserole rotunde sau ovale cu capac cănd gătiţi în cuptorul cu microunde.
●· Nu folosiţi caserole de metal sau cu decoraţii de metal. Anumite materiale de plastic se pot topi şi deforma din cauza mâncărurilor fierbinţi.
●· Acoperiţi mâncarea când gătiţi. Folosiţi un capac de sticlă, o farfurie sau un carton rezistent la grăsime.
●· Produsele de patiserie, pâinea şi alte produse asemănătoare pot fi decongelate direct într-un coş de păine sau pe un şervet de hârtie.
●· Dacă alimentele îngheţate sunt încălzite în propriul ambalaj, ambalajul trebuie desfăcut. Ambalajele conţinând metal sau decoraţii metalice nu trebuie utilizate dacă nu există recomandări speciale în acest sens.. Indepărtaţi agrafele metalice şi legăturile de sârmă.
●· Foliile de aluminiu de dimensiuni mai mici pot fi utilizate pentru a acoperi tipuri de carne care se pot arde uşor cum ar fi picioruşele de pui.
●· Alimentele cu coajă sau pieliţă, e.g. cartofii sau cârnaţii, trebuie înţepate cu o furculiţă. Nu fierbeţi ouă în cuptorul cu microunde deoarece pot exploda.
●· Puneţi bucăţile mari şi groase aproape de marginea caserolei şi încercaţi să tăiaţi mâncarea în bucăţi egale . Puneţi alimentele întotdeauna în centrul cuptorului.
●· Măncarea va fi gătită egal dacă o amestecaţi sau o întoarceţi de câteva ori.
●· Fixaţi întotdeauna un timp de gătit mai scurt decât cel indicat în reţeta d-voastră pentru a evita arderea mâncării. Cu cât cantitatea de mâncare este mai mare cu atât este nevoie de mai mult timp de gătit.
●· Folosiţi apă puţină (sau chiar deloc)pentru legume.
●· Folosiţi mai puţine condimente şi sare decât pentru un gătit “normal”.
●· Asezonaţi ulterior.
●· Acordaţi mâncării câteva minute ca timp de “staţionare” după ce cuptorul a fost oprit pentru a asigura un gătit complet şi egal.
●· Verificaţi întotdeauna dacă toată mâncarea este foarte fierbinte înainte de a fi servită.
●· Folosiţi suporturi de vase sau mănuşi pentru a scoate mâncarea din cuptor.


●· Fluidizarea mierii
Dacă aveţi un borcan de miere care s-a cristalizat, scoateţi capacul, întroduceţi borcanul în cuptor şi acţionaţi microundele la putere medie timp de 2 minute.
●· Topirea ciocolatei
Rupeţi un baton de ciocolată de 100g în bucăţi pătrate, puneţi-le într-o cupă şi încălziţi-le la putere mare 1-2 minute amestecând bine.
●· Fluidizarea sau topirea untului
Topirea ia doar câteva secunde la putere mare. Pentru fluidizare este mai bine să folosim o putere mică a microundelor.
●· Improspătarea sau încălzirea pâinii
Folosiţi o putere medie timp de câteva secunde.
●· Decojirea facilă a usturoiului
Incălziţi 3 sau 4 căţei de usturoi la putere mare timp de 15 secunde. Strângeţi căpăţâna la un capăt până iese din teacă.
●· Sucul de fructe
Fructele citrice vor da mai mult suc dacâ sunt încălzite 15 secunde la putere mare înainte de a le stoarce.
●· Cum se găteşte porridge
Porridge-ul poate fi gătit uşor în farfuria în care este servit fără a mai fi nevoie să spălaţi tigăi unsuroase. Urmaţi recomandările producătorilor de alimente.


Casetă text: Ingrijire şi Curăţire      Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit


Cuptorul trebuie menţinut întotdeauna curat. Resturile de mâncare vărsate sau împroşcate atrag energia microundelor care le vor arde.Acest lucru reduce eficienţa cuptorului şi poate produce mirosuri neplăcute.Nu încercaţi să reparaţi sau să aduceţi ajustări unor părţi componente ale . Reparaţiile trebuie făcute doar de un tehnician calificat.
Asiguraţi-vă că aparatul este deconectat de la sursa de electricitate
înainte de curăţire.
Casetă text: Curăţirea accesoriilor (platan şi suport)      Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Curăţiţi-le cu un detergent slab după ce le-aţi scos din cavitate. Suportul platanului trebuie manipulat cu grijă.
ATENTIE: Interiorul cuptorului şi platanul devin foarte fierbinţi, aşa că nu le atingeţi imediat după utilizare.
Casetă text: Curăţirea interiorului      Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Menţineţi interiorul cuptorului întotdeauna curat. Stergeţi depunerile de mâncare vărsate sau împroşcate imediat. Resturile lăsate pe pereţii cuptorului, pe izolaţia uşii şi pe suprafeţele de etanşarei vor absorbi energia microundelor, reduce eficienţa cuptorului şi, posibil, deteriora interiorul cuptorului. Folosiţi un detergent slab, lichid, apă caldă şi o cârpă moale şi uscată pentru a îndepărta depunerile..
NU FOLOSITI NICIODATĂ CURĂŢITOARE ABRAZIVE, CURĂŢITOARE DE CUPTOR DIN COMERŢ SAU PERNIŢE DIN VATA DE STICLA PENTRU A CURĂŢI ORICE PARTE A CUPTORULUI CU MICROUNDE.
Pentru a facilita îndepărtarea depunerilor dificile, fierbeţi o ceaşcă de apă în cuptor timp de 2-3 minute.
NU UTILIZATI NICIODATĂ CUŢITE SAU ORICE ALTE USTENSILE PENTRU A INDEPĂRTA DEPUNERILE DE PE SUPRAFAŢA CUPTORULUI.
Pentru a îndepărta mirosurile neplăcute din interiorul cuptorului, fierbeţi o ceaşcă de apă cu 2 linguri de suc de lămâie timp de 5 minute.
Casetă text: Curăţirea exteriorului    Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilitDeschideţi uşa cuptorului când controlaţi tabloul de comandă. Acest lucru va împiedica întoarcerea accidentală a cuptorului. Suprafeţele exterioare ale cuptorului ar trebui curăţate cu un detergent lichid uşor şi cu apă şi apoi clătite cu apă curată pentru a îndepărta excesul de detergent. Uscarea trebuie făcută cu o cârpă moale. Spray-urile pentru curăţirea ferestrelor sau a bucătăriilor pot fi de asemenea utilizate. Nu folosiţi niciodată curăţitoare abrazive sau chimicale dure pentru a curăţa suprafeţele exterioare ale cuptorului. Pentru a preveni deteriorarea părţilor lucrătoare nu lăsaţi să intre apă în orificiile de ventilaţie.
Casetă text: Îngrijire şi curăţire (grătar)      Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Grătarul poate fi pătat cu ulei şi grăsimi împrăştiate în timpul funcţionării cuptorului. Aşteptaţi până când cavitatea se răceşte şi ştergeţi uleiul înainte de a utiliza din nou cuptorul. Petele de pe grătar pot produce mirosuri neplăcute şi fum.


Casetă text: Service şi piese de rezervă   Acţionaţi acest buton pentru a alege nivelul de putere corect pentru mâncarea dorită. 2. Cronometror Fixaţi-l la timpul dorit pentru gătit. Operaţia de gătit începe. Toate cronometroarele cu mecanism de ceasornic acţionează mai precis dacă  sunt fixate la mai mult decât  timpul dorit, şi apoi reveniţi la cel iniţial stabilit
Dacă aparatul nu funcţionează corect, efectuaţi următoarele verificări înainte de a contacta Service-ul local
Dacă cuptorul nu porneşte:
· Verificaţi dacă aparatul este conectat la reţea.
· Verificaţi dacă fişa de contact este introdusă complet.
· Dacă e cazul, înlocuiţi rezistenţa din fişă cu o alta de acelaşi tip şi verificaţi dacă fişa este conectată corect.
· Verificaţi dacă orice comutator, la priza din perete sau în altă parte în circuit, este DESCHIS.
· Verificaţi dacă priza din perete funcţionează punând în priză un aparat care ştiţi că funcţionează.
· Verificaţi rezistenţa din cutia de rezistenţe
Dacă microundele nu funcţionează:
· S-ar putea ca Dispozitivul pentru securitatea copilului cu care este prevăzut aparatul să fi fost setat (lucru posibil la unele modele).
· Verificaţi dacă comenzile au fost setate corect.
· Verificaţi ajustările/procedurile consultând manualul cu instrucţiuni.
· Verificaţi dacă uşa este închisă corect (Dacă particulele de mâncare sau alte lucruri rămân în cadrul uşii, uşa nu se va închide corect şi cuptorul nu va funcţiona.)
· Verificaţi dacă butonul START este activat.
Dacă cuptorul totuşi nu funcţionează corect după verificările de mai sus, contactaţi Service-ul Zanussi local. Adresele pot fi găsite în următoarele pagini ale acestui ghid.
IMPORTANT :
Dacă chemaţi un tehnician pentru una din defecţiunile de mai sus sau sau pentru a repara o defecţiune cauzată de oinstalare incorectă, veţi fi obligaţi să plătiţi reparaţia chiar dacă aparatul mai eate în garanţie.
Când apelaţi Service-ul, vi se vor cere următoarele informaţii:
1. Numele, adresa şi codul poştal
2. Numărul de telefon
3. Detalii clare şi concise despre defecţiune
4. Numărul modelului
5. Numărul seriei
6. Data de cumpărare
Vă sfătuim să vă notaţi informaţiile de mai jos pentru a avea la îndemână informaţiile

Numărul modelului:

Numărul seriei:
Data cumpărării:
Dacă aparatul este încă în garanţie, trebuie să fiţi siguri că verificările necesare au fost efectuate pentru că chemarea unui tehnician vă costă dacă problema nu este de natură mecanică sau electrică.
Vă rugăm să notaţi că trebuie să prezentaţi dovada cumpărării aparatului când chemaţi un tehnician în perioada de garanţie.

Piese de rezervă

Piesele de rezervă pot fi cumpărate prin Service-ul Zanussi din localitatea d-voastră.

Serviciul Clienţi

Pentru toate întrebările generale legate de aparatul Zanussi achiziţionat sau pentru alte informaţii desspre alte produse Zanussi, contactaţi Serviciul nostru Clienţi prin e-mail sau telefon.


Casetă text: Condiţii de garanţie
1. Garanţia este valabilă 12 de luni începând din momentul în care aparatul este înmânat primului cumpărător detailist, lucru care trebuie verificat prin factura de cumpărare sau printr-un document similar. Garanţia nu acoperă utilizarea comercială.
2.Garanţia acoperă toate părţile sau componentele care se defectează datorită execuţiei defectuoase sau materialului de proastă calitate. Garanţia nu acoperă aparatele ale căror performanţe necorespunzătoare se datorează utilizării greşite, neglijenţei, instalării defectuoase, modificărilor sau încercărilor de reparaţii neautorizate, avariilor accidentale, utilizării comerciale sau neobservării recomandărilor sau cerinţelor stipulate în manualul de instrucţiuni. Această garanţie nu acoperă părţi componente precul becuri, articole din sticlă sau din materiale plastice.
3.Dacă aparatul necesită reparaţii acoperite de garanţie cumpărătorul trebuie să informeze cel mai apropiat birou de serviciu clienţi( Serviciu ZANUSSI sau un agent autorizat). ZANUSSI îşi rezervă dreptul de a stipula locul reparaţiei (i.e. locuinţa clientului, locul de instalare sau un atelier ZANUSSI.
4. Garanţia sau înlocuirea gratuită include atât manopera cât şi materialele.
5. Reparaţiile efectuate în perioada de garanţie nu extind această perioadă. Părţile înlocuite în perioada de garanţie devin proprietatea ZANUSSI-ului.
6. Drepturile statutare ale cumpărătorului nu sunt afectate de această garanţie..